Összteleszkópos freeride váz

Váz: A kerékpár legfőbb eleme. Rögzíti a villát, a kerekeket, hordozza az alkatrészeket, és végül, de nem utolsó sorban a bringást. Az összteleszkópos vázak egy hátsó rugóstaggal rendelkeznek, mely elnyeli a talaj felöl érkező ütéseket.

Főbb részei

első háromszög: felsővázcső (a legfelső, férfi vázaknál nagyjából vízszintes cső), alsóvázcső (az alsó lejtős cső), fejcső (ide csatlakozik a villa), nyeregvázcső (ebbe csúszik bele a nyeregcső)

hátsó háromszög: lánc és támvillák (alsó vízszintes, és a ferde csövek), papucs (erre rögzül a váltó és a hátsó kerék)

egyéb: lengőkarok (a hátsó, mozgó részt és az első háromszöget, valamint a rugóstagot összekötő elemek), csapágyazott forgáspontok (ahol a váz hátsó része el tud fordulni felfelé, a rugóstaghoz továbbítva ezáltal az ütéseket)

Milyen kell nekem?

A freeride (fr) vázak ismérve a nagy, 150 mm feletti rugóút, és a tartós felépítés, melyek lehetővé teszik, hogy akár sokméteres letöréseket is ugráljanak velük. Kifejezetten lefelé zúzásra, és ugrálásra termettek, felfelé mászásra nem igazán alkalmasak a magas tömegük, és nagy rugóútjuk miatt, mely a tekerési energia egy részét is elnyelheti, valamint a tekerési pozíció sem ehhez megfelelő.

papucs

A hátsó papucs (ami a kereket rögzíti), lehet szabványos mtb papucs (ejtő- függőleges, vagy csúszó, vízszintes nyílású), vagy speciális megoldás. Egyes vázak cserélhető papuccsal készülnek, melyekbe átütőtengelyes hátsó agy is kerülhet. Ezek tengelye és papucstávolsága szélesebb, így sokkalta merevebbek.

Kompatibilitás

 • ISCG szemek: ISCG szabványú láncvezetők felszerelését teszik lehetővé, ha ilyennel nem rendelkezik a váz, akkor csak középcsapágy alá rögzített vezető felszerelhető, vagy adapter szükséges.
 • sarutávolság/papucs: az új típusú, átütős agyak szélesebb sarutávolságot igényelnek mint a szabvány mtb agyak. Amennyiben ilyen vázunk van, úgy csak ehhez megfelelő agy rakható bele.
 • szemtávolság: a rugóstag rögzítési pontjai közti távolság, csak a vázhoz megfelelő méretű tag használható
 • nyeregcső: rengeteg átmérőben és hosszban létezik. A gyártó által megadott méretet kell használni.
 • villanyak: főbb átmérő szabványok az 1” (25,4 mm) alapméret, 1 1/8” (28,6 mm) középtúlméretes, 1 ½” (38,1 mm) túlméretes. Lefelé kompatibilissé tehetőek egymással, megfelelő kormánycsapágy használata esetén, de általában javallott megfelelő nyakméretű villát használni. Ezen kívül a nyak hosszára is oda kell figyelni.
 • kormánycsapágy: normál, integrált, vagy félintegrált a-head rendszerű csapágyat, vagy hagyományos menetes csapágyat fogad.
 • fékszemek: készülhet a váz egyszerre V és tárcsafék rögzítő pontokkal is, de lehetséges hogy csak egyik található meg rajta. Érdemes vásárláskor a későbbi fejlesztést figyelembe véve választani.
 • csomagtartószemek, speciális vagy hagyományos oldaltámaszok rögzítőpontja: ha nincs, akkor ezek nem, vagy csak egyedi megoldásokkal rögzíthetőek a vázra.
 • mekkora villát fogad: a váz geometriáját (méretezését) a gyárak egy adott beépítési magasságú villához igazítják. Érdemes tehát a gyártó által javasolt magasságú, rugóútú villával használni a vázat, ellenkező esetben a váz jó tulajdonságai nem érvényesülnek.
 • papucs: lehet csúszó (vízszintes), vagy ejtőpapucsos (függőleges kerékrögzítő hornyos) egy váz. Előbbi főleg egysebességes rendszereknél hasznos, mivel itt könnyedén állítható a kerék helyzete, ezáltal a lánc feszessége. Az ejtőpapucsos rendszer láncváltós rendszereknél használatos.
 • első váltó: hogy milyen szerelhető fel, az egyrészt a nyeregvázcső vastagságán (bilincsméret) és dőlésszögén, másrészt a bowdenek vezetésén múlik.