Agyváltó

Agyváltó: a hátsó kerék közepében helyezkedik el, ez a kerék forgáspontja, ebbe csatlakoznak a küllők. Erre kerül a fogaskerék, melyet a lánc hajt. A hagyományos agy funkcióján kívül belső mechanikájával a váltó szerepét is betölti

Milyen kell nekem?

  • 3, 5 sebességes: kicsi áttételi viszony (módosítás aránya az eredeti hajtási áttételhez képest), így legfeljebb városi használatra ajánlott. Elég kisebb emelkedők legyőzéséhez, és a lejtőkön való gyorsításhoz.

  • 7, 9 sebességes: nagyobb áttételi viszony, több fokozat, túrázáshoz elegendő.

  • 11, 14 sebességes: akár a hagyományos 3x9 vagy 3x10-es rendszerek kiváltásához is elegendő áttételi viszonyt kínál.

Előnyei és hátrányai a láncváltókkal szemben

  • előnye: kisebb karbantartási igény, tisztább működés, kevésbé érzékeny. Nem feltűnő, így a lopásfaktora is kisebb. Az egyenes láncvonal miatt kevésbé kopik lánc és a fogaskerekek. Jóval csendesebb és időjárással szemben is igénytelenebb bordásszíj meghajtással is kompatibilis. Egyenletesebb áttételváltozás, átfedések nélkül, tehát nincsenek kihasználatlan áttételek, mint a szorzóváltóknál (pl. 3x9 vagy 3x10-es láncváltós rendszer). Megfelelő karbantartás mellett hosszú élettartam, ritkább meghibásodás.

  • hátránya: az olcsóbb rendszereknél kevesebb fokozat, kisebb áttételi viszony, a 11-14 sebességes rendszerek drágák, esetleges meghibásodás esetén bonyolult, költséges javítás.