BMX külső gumi

Külső gumi /köpeny: a felnin található gumiköpeny, mely a kerékpár és a talaj közti kapcsolatot biztosítja.

Milyen kell nekem?

mintázat

A gumiköpenyek változatos mintázattal készülnek. A futási tulajdonságaikat azonban befolyásolja felépítésük, anyagszerkezetük is, mind a futófelületé, mind az oldalfalé. Szemre így nehéz gumit választani, érdemes tehát vásárlás előtt a felhasználói véleményeket is átböngészni.

A gumik főbb tulajdonságai: kapaszkodás, fékezhetőség, tapadás, kanyarstabilitás, gördülési ellenállás, tartósság (kopás).

Léteznek kimondottan betonra (park, street), vagy döngölt talajra (dirt, racing) tervezett külsők.

szélesség

A gyártók collban adják meg. A ballonosabb gumik kényelmesebbek, jobban elnyelik a rezgéseket. Durva terepre, és nehezebb bringások alá szélesebb gumi kell.

Alacsonyabb guminyomás mellett nő a tapadás és a kényelem, viszont nő a gördülési ellenállás és a felütéses defekt (amikor a belső gumi becsípődik a felni és a külső gumi közé) kockázata.

defektvédelem

  • gumibetét: Egy vastagabb gumiréteg található a külsőben, mely nehéz, de olcsó megoldás

  • kevlár szalag: Kevlár betét van a külsőben, amely könnyű.

oldalfal

Drótperemes, vagy kevláros -utóbbi könnyebb, és hajtogatható, de az ára is magasabb. Némely gumi felütésvédett oldalfallal készül, ez megvéd ettől a gyakori defektformától.

Kompatibilitás

  • szélesség: egyes gumik túl szélesek lehetnek a felni belső szélességéhez képest. Érdemes utánanézni, mekkora gumi rakható a felninkre.