BMX nyeregcső

Nyeregcső / üléscső: a nyeregvázcsőbe csúszik bele, abban a nyeregcsőbilincs rögzíti. Erre rögzül a nyereg, segítségével állítható a nyereg magassága.

Milyen kell nekem?

  • hossz: A csövek többféle hosszban készülnek. A választott példánynak elég hosszúnak kell lennie ahhoz, hogy legfeljebb a biztonsági jelzésig kihúzva elég magasra kerüljön általa a nyereg.

Fontos, hogy a csövet csak addig szabad kihúzni, ameddig a biztonsági jelzés engedi, ellenkező esetben a nyeregcső vagy a váz törése lehet a következmény. Mindkettő súlyos balesetek kiváltója lehet.

A BMX-eken általában nem szokás kihúzni a nyeregcsövet, így gyakorta minimális hosszúságúra vágott, vagy gyárilag eleve rövidre készített csövet használnak, jelentős tömeget spórolva evvel.

  • anyag: aluból vagy műanyagból készülnek. A műanyag csövek előnye az alacsonyabb tömeg.
  • rögzítés: pivotal vagy sínes megoldás. A pivotal rögzítésnél egy csavar rögzíti mindösszesen a nyerget, így kevesebb az alkatrész, könnyebb a nyereg és a cső, valamint esésnél nem tud elhajolni a nyereg pálcája.

Kompatibilitás

  • nyeregrögzítés: sínes, vagy pivotal, egymással nem kompatibilisek, amilyen nyerged van, ahhoz való csőre lesz szükséged.
  • átmérő: a nyeregvázcső belső átmérőjével megegyező méretű nyeregcsövet kell vásárolni.