BMX váz

Váz: A kerékpár legfőbb eleme. Rögzíti a villát, a kerekeket, hordozza az alkatrészeket, és végül, de nem utolsó sorban a bringást.

Főbb részei

első háromszög: felsővázcső (a legfelső, nagyjából vízszintes cső), alsóvázcső (az alsó lejtős cső), fejcső (ide csatlakozik a villa), nyeregvázcső (ebbe csúszik bele a nyeregcső)

hátsó háromszög: lánc és támvillák (alsó vízszintes, és a ferde csövek), papucs (ez rögzíti a hátsó kereket)

Milyen kell nekem?

A BMX vázak különféle felhasználási területekre készülnek, ezek geometriájukban (méretezés, forma) eltérnek egymástól.

  • dirt: ha földes pályákon szeretsz ugrálni, trükköket adni a levegőben, akkor egy dirtre tervezett váz lesz a nyerő.
  • street/park: ha az utcán ütöd el az idődet, trükköket nyomsz minden szembejövő tereptárgyon, legyen az padka, lépcső vagy korlát, esetleg egy bike parkban lógsz, akkor egy ilyen váz lehet a jó választás.
  • flatland: sík aszfalton való trükközésre készített vázak. Gyakran az alsócső és a felsőcső még a fejcső előtt találkozik (Y vázforma). Sokféle és bonyolult trükköt lehet ezekkel a vázakkal adni. Ennél a műfajnál különösen fontos az alacsony tömeg.
  • racing: az mtb dual slalom/four cross ágához hasonlító stílus, lényeg, hogy minél gyorsabban végigszáguldj egy ugratókkal és visszafordító kanyarokkal tűzdelt pályán. Itt is fontos a kis tömeg, ezen vázak gyakran alumíniumból készülnek, és karbon villával is szerelik őket.

bowdenvezetők, fékszemek

Mivel a bmx műfajban sokan nem használnak féket, így egyes vázak gyárilag fék- és bowdenrögzítési pontok nélkül, vagy leszerelhető rögzítőkkel készülnek.

Kompatibilitás

  • középcsapágy: több féle középcsapágy létezik a bmx-ek esetén (spanyol, angol, amerikai, európai), ezek bizonyos esetekben adapterezhetőek, de alapjába véve nem kompatibilisek egymással.
  • nyeregcső: rengeteg átmérőben és hosszban létezik. A gyártó által megadott átmérőt kell használni, a hossz a kerékpáros magasságától függ.
  • kormánycsapágy: normál, integrált, vagy félintegrált a-head rendszerű csapágyat, vagy hagyományos menetes csapágyat fogad.
  • fékszemek: készülhet a váz fékrögzítési pontokkal, és anélkül, esetleg leszerelhető rögzítésekkel. A fékszemek lehetnek V-fékhez, vagy U-fékhez tervezettek, amilyen található a vázon, olyan féket lehet felszerelni.