Belső gumi

Belső gumi /tömlő: a felnin, a külső gumiban helyezkedik el, kör keresztmetszetű gyűrű formája van. A hozzátartozó szelepen keresztül ebbe pumpáljuk a levegőt, ez adja a külsőgumi tartását.

Milyen kell nekem?

  • Falvastagság: Léteznek könnyített, vékony falú belsők, ilyent akkor érdemes választani, ha többnyire sima terepen tekerünk, ahol nem áll fenn szúrásos defekt veszélye. Aki extrém körülmények közt is biztosra akar menni, az választhat megnövelt falvastagságú modellt is, mely nem könnyű, ellenben a felütésektől (kicsípődés) is jobban véd, így kisebb nyomáson is használható.

  • Minőség: A belső gumi viszonylag érzékeny, kilyukadása a leggyakoribb, és egyik legbosszantóbb hibaforrás egy kerékpáron. Emiatt érdemes minőségibb darabot választani, ezek felára arányaiban közel nem annyi, mint a megspórolható bosszúság.

Anyaghasználat

  • butyl ez a leggyakrabban használt alapanyag. Olcsó, könnyen foltozható.
  • latex ellenállóbb és könnyebb mint a butyl, de drágább és porózusabb az a szerkezete tehát gyorsan veszti a nyomást.
  • thermoplastic ellenállóbb, mint a butyl és nem veszti a nyomást mint a latex, sőt könnyebb is annál, de cserébe ez a legdrágább.

Kompatibilitás

  • külső gumi mérete: egy –tól/-ig tartománnyal adják meg a gyártók. Tehát egy 1,75-2,25 jelzésű belsőt ezen tartományon belül eső méretű külsővel szabad használni. Vékonyabbnál deformálódhat, kicsípődhet, szélesebbnél pedig túlzottan fel kell pumpálni a belsőt, fala ezáltal vékonyodik, gyengébb lesz, akár ki is durranhat.

  • szelep: Kétféle szeleppel találkozhatunk, az auto szelep, ez akár benzinkuton is felpumpálható, illetve presta avagy szingószelep, ez vékonyabb és könnyebben szerelhető pl defektgátló folyadék betöltéséhez, de ehhez vagy komolyabb dualfejes pumpa kell vagy egy szelepátalakító, ami autoszelep méretűre növeli az átmérőjét. Régebbi, illetve olcsóbb kerékpárokon fellehető még a hagyományos kerékpár szelep, ezt érdemesebb mihamarabb autoszelepesre cserélni mert sokkal rosszabb a nyomástartása a szelepnek.