Belső gumi

Belső gumi /tömlő: a felnin, a külső gumiban helyezkedik el, kör keresztmetszetű gyűrű formája van. A hozzátartozó szelepen keresztül ebbe pumpáljuk a levegőt, ez adja a külsőgumi tartását.

Milyen kell nekem?

  • Falvastagság: Léteznek könnyített, vékony falú belsők, ilyent akkor érdemes választani, ha többnyire sima terepen tekerünk, ahol nem áll fenn szúrásos defekt veszélye. Aki extrém körülmények közt is biztosra akar menni, az választhat megnövelt falvastagságú modellt is, mely nem könnyű, ellenben a felütésektől (kicsípődés) is jobban véd, így kisebb nyomáson is használható.

  • Minőség: A belső gumi viszonylag érzékeny, kilyukadása a leggyakoribb, és egyik legbosszantóbb hibaforrás egy kerékpáron. Emiatt érdemes minőségibb darabot választani, ezek felára arányaiban közel nem annyi, mint a megspórolható bosszúság.

Kompatibilitás

  • külső gumi mérete: egy –tól/-ig tartománnyal adják meg a gyártók. Tehát egy 1,75-2,25 jelzésű belsőt ezen tartományon belül eső méretű külsővel szabad használni. Vékonyabbnál deformálódhat, kicsípődhet, szélesebbnél pedig túlzottan fel kell pumpálni a belsőt, fala ezáltal vékonyodik, gyengébb lesz, akár ki is durranhat.

  • szelep: mtb kerékpárokon leggyakrabban az autószelepessel találkozhatunk. Ez kompatibilis a legtöbb pumpával, és a benzinkutakon található kompresszorokkal is. Létezik még presta (szingó) szelep, ez vékonyabb, speciális pumpa szükséges hozzá, de adapterrel illeszthető az autószelepesekhez is. Régebbi, illetve olcsóbb kerékpárokon fellehető még a hagyományos kerékpár szelep.