Bowden

Bowden: fémszálakból szőtt sodrony, a bowdenház belsejében fut. A bowden a mechanikus fékeket kötik össze a fékkarokkal, illetve a váltókarokat a váltókkal. Bowden működteti továbbá a kormányról zárható teleszkópok többségénél a lock out (mozgást blokkoló) mechanikát is.

Milyen kell nekem?

A bowdenázak szövésükben eltérhetnek egymástól. A gyengébb minőségűek általában rugalmasabb, spirális szövéssel, míg tartósabb, merevebb bovdenházak hosszanti szálas szövéssel készülnek.

A bowdenek külső felületére gyakran teflonbevonatot tesznek a súrlódás csökkentése érdekében.

A komplett gyári bowdenszettek előnye, hogy merevebbek (kevésbé nyúlnak), mint a legtöbb méterre kapható noname ház, illetve külön kapható bowden. Ezen kívül jobb a külső-belső felületi kezelésük (kisebb a súrlódásuk), és speciális porvédő kupakokat tartalmaznak.

Kompatibilitás

A fékbovdenek általában vastagabbak mint a váltóbovdenek, továbbá a váltó és fékbowdenek feje (a fékkarban/váltókarban rögzülő rész) és átmérője eltér egymástól, így ezek nem felcserélhetőek.

Tanács

A bowdenek a kopóalkatrészek közé tartoznak, különösen ha poros, vizes körülmények közt fut a kerékpár. Állapotukat rendszeresen ellenőrizni kell, hisz egy fékbowden szakadás súlyos balesethez vezethet.