Downhill váz

Váz: A kerékpár legfőbb eleme. Rögzíti a villát, a kerekeket, hordozza az alkatrészeket, és végül, de nem utolsó sorban a bringást. Az összteleszkópos vázak egy hátsó rugóstaggal rendelkeznek, mely elnyeli a talaj felöl érkező ütéseket.

Főbb részei

első háromszög: felsővázcső (a legfelső, férfi vázaknál nagyjából vízszintes cső), alsóvázcső (az alsó lejtős cső), fejcső (ide csatlakozik a villa), nyeregvázcső (ebbe csúszik bele a nyeregcső)

hátsó háromszög: lánc és támvillák (alsó vízszintes, és a ferde csövek), papucs (erre rögzül a váltó és a hátsó kerék)

egyéb: lengőkarok (a hátsó, mozgó részt és az első háromszöget, valamint a rugóstagot összekötő elemek), csapágyazott forgáspontok (ahol a váz hátsó része el tud fordulni felfelé, a rugóstaghoz továbbítva ezáltal az ütéseket)

Milyen kell nekem?

A downhill (dh) vázak ismérve a nagy, 170 mm feletti rugóút, és a tartós felépítés, melyek lehetővé teszik, hogy a durva, sziklás terepen is irányítható legyenek, és kibírják azt. Kifejezetten lefelé zúzásra termettek, felfelé mászásra nem igazán alkalmasak magas tömegük, és nagy rugóútjuk miatt, mely a tekerési energia egy részét is elnyelheti, valamint a tekerési pozíció sem ehhez megfelelő.

papucs

A hátsó papucs (ami a kereket rögzíti), ritkábban szabványos mtb papucs (ejtő- függőleges, vagy csúszó, vízszintes nyílású), vagy speciális megoldás, pl. egyes vázak cserélhető papuccsal készülnek, melyekbe átütőtengelyes hátsó agy is kerülhet. Ezek tengelye és papucstávolsága szélesebb, így sokkalta merevebbek. Átütőtengely az elterjedt megoldás a merevség miatt.

Kompatibilitás

  • ISCG szemek: ISCG szabványú láncvezetők felszerelését teszik lehetővé, ha ilyennel nem rendelkezik a váz, akkor csak középcsapágy alá rögzített vezető felszerelhető, vagy adapter szükséges.
  • sarutávolság/papucs: az új típusú, átütős agyak szélesebb sarutávolságot igényelnek mint a szabvány mtb agyak. Amennyiben ilyen vázunk van, úgy csak ehhez megfelelő agy rakható bele.
  • szemtávolság: a rugóstag rögzítési pontjai közti távolság, csak a vázhoz megfelelő méretű tag használható
  • nyeregcső: rengeteg átmérőben és hosszban létezik. A gyártó által megadott méretet kell használni.
  • villanyak: főbb átmérő szabványok az 1 1/8” (28,6 mm), 1 ½” (38,1 mm). Lefelé kompatibilissé tehetőek egymással, megfelelő kormánycsapágy használata esetén, de általában javallott megfelelő nyakméretű villát használni. Ezen kívül a nyak hosszára is oda kell figyelni.
  • kormánycsapágy: normál, integrált, vagy félintegrált a-head rendszerű csapágyat, vagy hagyományos menetes csapágyat fogad.
  • fékszemek: az extrém igénybevételre tekintettel tárcsafék fogadására alkalmasak gyakran alapból 203mm-es tárcsa a legkisebb ami rakható rá.
  • mekkora villát fogad: a váz geometriáját (méretezését) a gyárak egy adott beépítési magasságú villához igazítják. Érdemes tehát a gyártó által javasolt magasságú, rugóútú villával használni a vázat, ellenkező esetben a váz jó tulajdonságai nem érvényesülnek. DH vázak esetén ez 200mm körüli.
  • papucs: lehet csúszó (vízszintes), vagy ejtőpapucsos (függőleges kerékrögzítő hornyos) egy váz. Előbbi főleg egysebességes rendszereknél hasznos, mivel itt könnyedén állítható a kerék helyzete, ezáltal a lánc feszessége. Az ejtőpapucsos rendszer láncváltós rendszereknél használatos.