Duplavállas teleszkóp

Teleszkóp: a merev villához hasonló funkciót tölt be, plusz tudása, hogy az út felöl érkező ütéseket is elnyeli, csillapítja, nagyban javítva evvel a kerékpáros komfortérzetét, és az irányíthatóságot rázós terepen haladva.

Mikor kell nekem ilyen?

A rugóút növelése egy bizonyos határon túl a teleszkóp merevségének csökkenését eredményezné (fékezéskor, ütésektől elcsavarodna), ezért az alsó vállon (a becsúszószárak tetejét köti össze) kívül egy felső vállat is elhelyeznek a duplavállas teleszkópokon. Ez a kormányszár alatt található, a villanyakra rögzül, és a hosszabbra készített becsúszók ebbe csatlakoznak. Kifejezetten kemény, extrém felhasználásra készülnek. Kivétel ez alól természetesen az átlagos nagyáruházi csodakerékpárok duplavállas teleszkópja, ezek maximum városi használatra elegendőek.

Milyen csillapítás kell nekem?

tekercsrugós

Városi, enyhe terepes használatra megfelelő. Ebben mindössze egy rugó, és egy gumiharang van, mely a felkoppanás ellen véd, egyéb csillapítás nincs.

  • előnyei: olcsó, maga a rendszer nem igényel gyakori karbantartást
  • hátrányai: nehéz, nincs visszaút-csillapítás (a teleszkóp kontrollálatlanul „visszarúg”)

olajpatronos

Olajos visszaút-csillapítással rendelkezik, mely gyakran állítható is. A legtöbb extrém felhasználású teleszkóp ilyen rendszerrel rendelkezik.

  • előnyei: kényelmesebb, kemény terepen is kiszámítható mozgást ad.
  • hátrányai: még mindig elég magas tömeg a tekercsrugó miatt

levegős

Az odautat (összenyomódás) egy levegős patron csillapítja. A visszautat itt olajos csillapítás, vagy egy másik levegőpatron segítségével oldhatják meg. Típustól függően, akár profi versenyfelhasználásra is alkalmasak lehet.

  • előnyei: a légnyomással finomabban, egyszerűbben állítható, mivel nem kell rugó, sokkal könnyebb
  • hátrányai: magas ár, karbantartási igény

Mekkora rugóút kell nekem?

Legfőképp attól függ, a vázadba a gyártó mekkorát javasol. A duplavállas teleszkópok általában 160 és 220 mm közötti rugóúttal rendelkeznek.

Kompatibilitás

  • rugóút: a megfelelő egyenesfutási, mászási, és egyéb tulajdonságok érvényesülése érdekében nem érdemes a gyártó által javallottól eltérő útú teleszkópot használni.
  • nyakméret: 1 1/8” vagy 1 1/2” átmérőjű lehet a villanyak, a vázhoz megfelelőt kell választani. A nyaknak elég hosszúnak kell lennie ahhoz, hogy átmenjen a váz fejcsövén, a csapágyazáson, a felső vállon, és rögzíthető legyen rá a kormányszár.