Első lámpa

Első lámpa: a kerékpár elejére helyezhető, előre fehér vagy kadmiumsárga fényt adó fényforrás, mellyel ideális esetben mi is látunk, és minket is látnak.

Milyen kell nekem?

Az első lámpák alapjába véve két csoportra bonthatóak, egyik a ledes villogó, a másik csoport a tükrös optikával rendelkező, izzós vagy ledes lámpa. Ezekkel többnyire már látni is lehet, így ajánlott ilyent feltenni fő fényforrásként.

Led diódás lámpa

  • előnye: könnyen hordozható, levehető, több kerékpáron használható, fényereje nagyobb is lehet (minél magasabb a fényerő, annál többet fogunk látni az előttünk lévő tereptárgyakból és közlekedő partnerekből, és viszont), áramfogyasztása kicsi (sokáig használható egy elemmel)

  • hátránya: figyelni kell az elemek töltöttségére, egy valóban nagy fényerejű modell drága

dinamós lámpa

A kerékhez nyomható, vagy az első agyba épített dinamóra csatlakozik.

  • előnye: sosem merül le, ha egy akkumulátorral is ki van egészítve a rendszer, akkor megálláskor, illetve alacsony tempónál sem veszít a fényéből, míg nagyobb tempónál töltődik az akku. Az agydinamók belső ellenállása is kicsi, nem befolyásolja számottevően a kerékpározás energiaszükségletét

  • hátránya: fix helyzet, sérülékeny vezetékezés, a dinamó többlettömege

Tanács

A kis ledes lámpák (villogók) a KRESZ követelményeit ugyan kielégítik (de csak a kadmiumsárga, illetve fehér fényű, a kék, zöld, stb. szabálytalan), de közlekedésbiztonsági szempontból elégtelenek, ugyanis messziről nehezen észlelhetőek, és a kerékpár előtti útszakaszt sem világítják be. Leginkább kiegészítő fényként ajánlatosak.