Felni

Felni /abroncs: a kerékpár kerekeinek kör alakú része, ebbe csatlakoznak a küllők, és erre kerül a belső és külső gumi.

Milyen kell nekem?

  • dupla falú: a duplafalú felnik mára szinte teljesen kiszorították a gyenge szimplafalúakat. Mivel a felni az egyik legtöbb terhelést kapó alkatrész, mindenképpen ajánlott duplafalút választani.

  • fékfelület: a fékfelület a felni peremén kialakított felület, melyen az abroncsfékek (V, canti esetleg patkófék) fognak. A fékfelülettel nem rendelkezőek csak tárcsafékkel vagy agyfékkel (görgős, dob) használhatóak, ezért ezeket szokás tárcsafékes felninek is nevezni. A fékfelület lehet a felni anyagából kialakítva, de kaphat kerámiás felületkezelést is. Utóbbinál jobb a hőelvezetés és hőtűrés, ezeket csak ehhez készült speciális fékpofával szabad használni.

  • anyag: szinte kizárólag alumínium, viszont a csúcskategóriás verseny alkatrészek karbonból készülnek.

  • szegecselés: a szegecsek a küllőlyukakba kerülő fém erősítések. A küllők így egyrészt nagyobb felületen adják át a húzóerőt, másrészt a lyuk pereme is erősebb, tartósabb. Szimpla szegecselés esetén a lyuk pereme van csak erősítve, dupla szegecselésnél a duplafalú felni belső és külső fala is össze van kötve egy szegeccsel. Kimondottan kemény felhasználásra, vagy az átlagnál súlyosabb kerékpárosoknak ajánlott, általában elég egy szimplán szegecselt duplafalú felni.

Kompatibilitás

  • lyukszám: ez határozza meg, hogy hány küllővel, illetve hány lyukas aggyal lehet összefűzni. Ahány lyukas az agy, annyi lyukas felni kell.

  • szeleplyuk: általában presta (vékony) szelephez alakítják ki, ezeket fel lehet fúrni a vastagabb autószelephez, mely elterjedtebb.

  • tubeless/UST: ezen felnik használhatóak belső gumi nélküli rendszerrel is.

  • gumi kompatibilitás: Felnik készülhetnek hagyományos belsős kialakításhoz, itt a felni oldalfala tartja helyén a gumit. Nagy előnye hogy könnyen szerelhető. Lehetnek szingós rendszerek, ezt leginkább a versenysportban használják. Itt a külső és a belső egy zárt tömlővé van egyesítve varrással vagy vulkanizálással és ezt ragasztják a felnire. nagyobb a felütéses defekttel szembeni ellenállása illetve jóval kisebb illetve nagyobb nyomáson lehet őket használni (szakágtól függően) a felni károsodása nélkül. Hátránya hogy időigényes és szaktudást igénylő feladat a ragasztás.