Fogaskoszorú

Fogaskoszorú /fogaskeréksor /fogsor: a hátsó agyon található fogaskerekek összessége. A rajta található fogaskerekek, és az első lánctányérok számának szorzata adja meg, hogy hány sebességes a kerékpár. Meghatározza, hogy milyen áttételek kiválasztása lehetséges.

Milyen kell nekem?

  • fokozatok száma: általában 3x9 vagy 2-3x10 sebességes rendszerek elterjedtek. A 3x10 sebességes rendszer már szinte mindenkinek elegendő áttételt kínál (áttétel: mennyit fordul a kerék egy tekerésre, tehát könnyen és sokat- hegyre fel-, vagy nehezebben, de keveset -lejtőn lefelé- kell tekernünk). A 11 és 12 sebességes rendszer azoknak ajánlott, akiknek kevés a 9-10 fokozat, ezt leginkább versenyzők preferálják, ennél finomabb ugrásokkal lehet áttételt választani.

  • fogszám: a fogsor alsó és felső (legkisebb és legnagyobb) fogaskerekei meghatározzák a bringa végáttételeit. Minél nagyobb a legfelső, annál könnyebb lesz vele mászni. A legkisebb pedig a bringa végsebességét határolja be, általában 11 vagy 12 fogas a legalsó fogaskerék. A fogaskerekek fogszámának egymástól való eltérése adja az áttételkülönbségek finomságát.

  • kategória: egy felsőbb kategóriás fogaskeréksoron, hasonló szintű lánc használata mellett gyorsabb, pontosabb a váltás, csendesebb a lánc futása. Az alu bakos változatok emellett jelentősen könnyebbek is, az egyszerűbb modelleknél.

Kompatibilitás

  • rögzítés: lehet menetes, illetve kazettás agyhoz való. A menetes magába foglalja a racsniszerkezetet is, és menettel rögzül az agyra, míg a kazettásnál ez az agyon található, és erre csúszik rá a fogsor, ahol egy zárógyűrű rögzíti. A két rendszer nem kompatibilis egymással.
  • lánc: ahány sebességes a fogaskoszorú, annyi sebességhez tervezett lánccal kell használni
  • gyártók: A Shimano, Sram-PG és fogaskoszorút általában fel lehet szerelni Shimano, Sram-PG, stb. agyra, de Campagnolo fogaskoszorút csak Campagnoloval agyra lehet szerelni. Létező szabványok még a Sram XD kazetta ami szintén csak magával kompatibilis illetve a Shimano Micro Spline, szintúgy önmagával kompatibilis. Új kazetta vásárlása esetén meg kell győződni a kompatibilitásról.