Fogaskoszorú (fokozat)

Fogaskoszorú (fokozat): hány sebességes, hány fokozatú fogaskoszorú (fogaskeréksor) szerelhető az agyra.

Kompatibilitás

  • kazettás agyak: ezeknél a szabadonfutó (racsni) az agyba van integrálva, nem a fogaskoszorúban található. Többségük 8-9 sebességes sorhoz készül. Amennyiben a gyári specifikáció ezekhez megfelelőnek írja az agyat, 8 és 9-es sorokat probléma mentesen tehetünk rá. Az új 10-es sorok is azonos szélességűek, mint a 8-9-esek, mivel a lánctányérok közti távolság csökkent, így gond nélkül felszerelhetőek. Amennyiben 7-es sort kívánunk használni, úgy egy külön beszerezhető hézagológyűrűt kell a fogaskoszorú alá helyeznünk a kazettára.

  • menetes agyak: ezeknél a racsni a fogaskoszorúval egy egységet képez, együtt cserélendőek, mely egy menettel rögzül az agytestre. Az agy kialakítása alkalmas lehet csak 1 sebességes racsnikhoz, vagy több sebességes sorokhoz. Több sebességeshez tervezettre is lehet egysebességes racsnit tenni, de ez esetben a tengelyt át kell hézagolni.

Kazettás vagy menetes?

menetes: szabadonfutó (racsni) a fogsorban található.

  • előnye: olcsó
  • hátránya: a jobb oldali csapágyazás az agy közepén van, így a tengely alátámasztatlan vége könnyen elgörbül/törik

kazettás: az agy része a szabadonfutó, erre csúsznak rá és egy zárógyűrűvel rögzülnek a fogaskerekek. A kazettában általában kalapácsok találhatóak. Minél több kalapácsos, annál többet reteszel egy fordulat alatt, tehát kisebb a holtjátéka (oda-vissza forgás erőátvitel nélkül).

  • előnye: a tengely a lehető legnagyobb szélességben van csapágyazva, így merevebb, és kevésbé hajlamos eltörni vagy elgörbülni, a fogaskeréksor cseréjekor nem kell a szabadonfutót is cserélni.