Freeride váz

Váz: A kerékpár legfőbb eleme. Rögzíti a villát, a kerekeket, hordozza az alkatrészeket, és végül, de nem utolsó sorban a bringást.

Főbb részei

első háromszög: felsővázcső (a legfelső nagyjából vízszintes cső), alsóvázcső (az alsó lejtős cső), fejcső (ide csatlakozik a villa), nyeregvázcső (ebbe csúszik bele a nyeregcső) hátsó háromszög: lánc és támvillák (alsó vízszintes, és a ferde csövek), papucs (erre rögzül a váltó és a hátsó kerék)

Milyen kell nekem?

felhasználási kör

A freeride egy elég tág fogalom. Jelen esetben ide soroljuk a dirt, street, és egyéb mtb szakágakat.

 • street: Ha többnyire az utcán ütöd el az idődet, trükköket nyomsz a talajon és minden szembejövő tereptárgyon, legyen az útpadka, lépcső vagy pad, akkor egy street vázas, egysebességes gép lehet a megfelelő. Ezek rövid láncvillákkal rendelkeznek, így könnyebb velük forogni például. Ezen kívül erősek, így tűrik is eme trükköket. Merev villával vagy 80-100 mm-es teleszkóppal rendelkeznek.

 • dirt: Ha földes ugrókon szeretsz szórakozni, akkor egy dirtre tervezett váz lehet a nyerő, ezek nagyobb stabilitást nyújtanak az elugrás és érkezés közben. Általában ezek is egysebességesek, és 100 mm körüli rugóúttal bíró teleszkóppal szerelik őket.

 • extrém mtb: Ha több mindenre használod a bringád, szeretsz hegyen is durvulni, akkor egy nagyobb rugóutas teleszkóppal szerelt, többsebességes (általában csak hátsó váltós) kerékpár lehet a nyerő.

papucs

 • csúszópapucsos: Ha egysebességes (single speed) bringát szeretnél, akkor egy ilyen váz a megfelelő választás. Ezek hátrafelé nyitottak, és vízszintesen engednek némi állítási lehetőséget, így a kereket hátrahúzva könnyedén megfeszíthető a lánc. Általában váltóval is használhatóak.

 • ejtőpapucs: Ha többsebességest szeretnél, akkor ideálisabb ez a megoldás. Ennél lefelé lehet kivenni a kereket, a helyzete fix, semerre nem mozdulhat el a tengely. A lánc feszítésére viszont csak hátsó váltóval, vagy rugós láncfeszítővel van lehetőség, így egysebességes használatra kevésbé praktikus.

 • átütőtengelyes ejtőpapucsos társával megegyező tulajdonságokkal bír ám merevebb váz kerék kapcsolatot eredményez ami jótékony hatással van az egyenesfutásra és fékteljesítményre

bowdenek helyzete

A bowdenek többnyire a vázon kívül futnak, az alsócső alján, vagy a felsőcső tetején, alján, ritkábban az oldalán. Az alsócső alatt vezetett bowdenek hátránya, hogy könnyebben koszolódnak, így gyakoribb karbantartást, cserét igényelnek. A felsőcső alján vezetett bowdenek a kerékpár vállra vételét zavarják. Legpraktikusabb megoldás talán a felsőcsövön vezetett bowden, ez viszont egy esetleges eséskor hamarabb okoz sérülést.

Kompatibilitás

 • ISCG szemek: ISCG szabványú láncvezetők felszerelését teszik lehetővé, ha ilyennel nem rendelkezik a váz, akkor csak középcsapágy alá rögzített vezető felszerelhető, vagy adapter szükséges.
 • nyeregcső: rengeteg átmérőben és hosszban létezik. A gyártó által megadott méretet kell használni.
 • villanyak: főbb átmérő szabványok az 1” (25,4 mm) alapméret, 1 1/8” (28,6 mm) középtúlméretes, 1 ½” (38,1 mm) túlméretes. Lefelé kompatibilissé tehetőek egymással, megfelelő kormánycsapágy használata esetén, de általában javallott megfelelő nyakméretű villát használni. Ezen kívül a nyak hosszára is oda kell figyelni.
 • kormánycsapágy: normál, integrált, vagy félintegrált a-head rendszerű csapágyat, vagy hagyományos menetes csapágyat fogad.
 • fékszemek: készülhet a váz egyszerre V és tárcsafék rögzítő pontokkal is, de lehetséges hogy csak egyik található meg rajta. Érdemes vásárláskor a későbbi fejlesztést figyelembe véve választani.
 • csomagtartószemek, speciális vagy hagyományos oldaltámaszok rögzítőpontja: ha nincs, akkor ezek nem, vagy csak egyedi megoldásokkal rögzíthetőek a vázra.
 • mekkora villát fogad: a váz geometriáját (méretezését) a gyárak egy adott beépítési magasságú villához igazítják. Érdemes tehát a gyártó által javasolt magasságú, rugóútú villával használni a vázat, ellenkező esetben a váz jó tulajdonságai nem érvényesülnek.
 • papucs: lehet csúszó (vízszintes), vagy ejtőpapucsos (függőleges kerékrögzítő hornyos) egy váz. Előbbi főleg egysebességes rendszereknél hasznos, mivel itt könnyedén állítható a kerék helyzete, ezáltal a lánc feszessége. Az ejtőpapucsos rendszer láncváltós rendszereknél használatos.
 • első váltó: hogy milyen szerelhető fel, az egyrészt a nyeregvázcső vastagságán (bilincsméret) és dőlésszögén, másrészt a bowdenek vezetésén múlik.