Freeride váz mérete

Váz mérete: A vázak eltérő méretekben készülnek. A használó magasságához megfelelőt kell választani. Nem megfelelő méretű váz esetén a kerékpározás kényelmetlen és fárasztó, nem örömet okozó tevékenység, hanem szenvedés lehet. Főbb adatok a nyeregvázcső magassága, és a felsőcső effektív (vízszintesen mért) hossza.

Milyen kell nekem?

Az igényelt vázméret a kerékpáros magasságától függ. A két legfontosabb adat a váz hossza és magassága. Mindkettőn lehet kismértékben korrigálni, de érdemes a lehető legmegfelelőbb vázméretet választani. A hosszán a kormányszár hosszával, magasságán pedig hosszabb nyeregcsővel lehetséges valamennyit változtatni. A váz magassága a középcsapágy közepétől a nyeregvázcső tetejéig mért távolság, effektív hossza pedig a fejcső és a nyeregcső középpontja közti, vízszintesen mért távolság.

Méretválasztó

A freeride vázak a normál mtb vázaknál alacsonyabb átlépési magassággal rendelkeznek, így egy magasabb bringásnak is vállalható egy 13-14”-os magasságú váz. A döntő inkább a váz hossza. Egyes vázakból ugyanolyan magasság mellett létezik rövid és hosszú verzió is. Ideális esetben a váz elég hosszú ahhoz, hogy a kerékpáros kényelmesen elférjen rajta, térdeivel ne akadjon bele a kormányba, de nem olyan hosszú, hogy túlzottan előre kelljen hajolnia. Ha a nyergen ülve, közel kinyújtott kézzel eléred a kormányt, akkor a méret megfelelő.