Hátsó lámpa

Hátsó lámpa: a kerékpár hátuljára helyezhető, hátrafelé piros fényt adó fényforrás, mely tiszta időben legalább 150 méterről látható kell, hogy legyen.

Milyen kell nekem?

A hátsó lámpák szinte minden esetben led diódákat tartalmaznak. Rendelkeznek villogó, és konstans fény, esetleg egyéb funkciókkal.

elemes, Led diódás lámpa

  • előnye: könnyen hordozható, levehető, több kerékpáron használható, fényereje nagyobb is lehet (minél magasabb a fényerő, annál feltűnőbb), áramfogyasztása kicsi (sokáig használható egy elemmel)

  • hátránya: figyelni kell az elemek töltöttségére, egy valóban jól látható modell drága

dinamós lámpa

A kerékhez nyomható, vagy az első agyba épített dinamóra csatlakozik.

  • előnye: sosem merül le, ha egy akkumulátorral is ki van egészítve a rendszer, akkor megálláskor, illetve alacsony tempónál sem veszít a fényéből, míg nagyobb tempónál töltődik az akku. Az agydinamók belső ellenállása is kicsi, nem befolyásolja számottevően a kerékpározás energiaszükségletét

  • hátránya: fix helyzet, sérülékeny vezetékezés, a dinamó többlettömege

Tanács

A villogó fény előnye, hogy feltűnőbb, hamarabb észreveszik az autósok a kerékpárost. Hátránya viszont, hogy a távolsága nehezebben felmérhető, így bizonyos szintig megtévesztő lehet. A KRESZ csak a 150 méteres láthatóságról rendelkezik, ennek meg kell felelnie ezen lámpáknak. A külön felvillanó ledes üzemmódok (futófény, random, stb) nem javallottak használatra, mivel egyszerre csak kis felület világít, mely nem elég feltűnő.