Hátsó váltó fokozatainak száma

Fokozatszám: hány sebességi fokozatot (hányféle áttételt) tud váltani a hátsó váltó.

Milyen kell nekem?

Ha nem elég az egy sebesség, érdemes egy váltórendszerrel felszerelt gépet választanod.

  • mtb, trekking használatra: általában 3x8 vagy 3x9 sebességes rendszerek elterjedtek. A 3x9 sebességes rendszer már szinte mindenkinek elegendő áttételt kínál. A 10 és 11 sebességes hátsó váltó azoknak ajánlott, akiknek kevés a 9 fokozat, leginkább versenyzők preferálják, 2 sebességes hajtókarral társítva, de ez a trend lassan meghonosodik a belépő szintű szetteknél is.

  • országút: általában 2x9 vagy 2x10 sebességes rendszerek elterjedtek. A 2x10 sebességes rendszer már szinte mindenkinek elegendő áttételt kínál. A 11 sebességes hátsó váltó azoknak ajánlott, akiknek kevés a 10 fokozat.

Kompatibilitás

A legoptimálisabb működés érdekében ajánlott annyi sebességes rendszerhez tervezett hátsó váltót használnunk, ahány fokozatunk van hátul. A fejlesztések során azonban előfordulhat, hogy nem tudunk minden komponenst egyszerre cserélni. A legtöbb váltó probléma nélkül elvisel +/- egy fokozatot, tehát egy 9 sebességes váltó például használható 8 és 10-es rendszerben is. Természetesen a váltásteljesítmény jó eséllyel nem lesz olyan, mint a saját komponenseivel, illetve esetlegesen előfordulhat a görgők fokozottabb kopása a láncszélességbeli eltérés miatt!