Hercules gyár történet

A Hercules múltja egészen 1886-ig nyúlik vissza. A cég alapítóját, Carl Marschütz-t egy célkitűzés vezérelte: kerékpárt mindenkinek. Ettől vezérelve, 22 évesen megalapította a Velocipedfabrik Marschütz & Co-t Nürnbergben, Németország második kerékpárgyáraként.

A minőségükről, robosztusságukról ismert kerékpárok gyorsan kivívták maguknak Hercules becenevet, mivel olyan erősek és kitartóak voltak, mint a görög mitológiai hős. 3 év múlva már 250 munkással, évi 6500 kerékpárt gyártottak, pedig akkortájt még nem mindenki engedhette meg magának azt a luxust, hogy bringázzon: egy jó kerékpár egy munkás 10 heti teljes munkabérébe került.

A sikertörténetet a második világháború szakította félbe, mivel a cégalapító származása miatt Amerikába kényszerült emigrálni. A háború végére a gyár 75%-a az enyészeté lett. Az ’50-es évekre azonban már újra modellt modell után dobnak a piacra, többek közt néhány sikeres motorkerékpárt is. 1990-től elektromos kerékpárokat is gyárt a Hercules, melyek piacát a legtöbb márka csak az elmúlt években fedezte fel magának.

A Hercules máig is egyike a legismertebb és legkedveltebb kerékpármárkáknak a német piacon. A több mint 125 év alatt éppoly friss és fiatalos maradt, mint azok, akik a gyár kerékpárjaival közlekednek. A Hercules kerékpárok gyártása máig is Németországban zajlik, az összeszerelés pedig a magyarországi Tószegen, német minőség-ellenőrzés mellett.