Középrész

Középrész /középagy /monoblokk: alul, a kerékpár középső részén található, a hajtókar csatlakozik hozzá, a hajtómű forgó része. Egyszerűbb hajtóművek esetén csapágyak és egy tengely található benne, többnyire egy egységet képez, nem szerelhető (monoblokk). Integrált megoldások esetén csapágycsészékkel és csapággyakkal találkozunk

Milyen kell nekem?

Az újabb középcsapágyak szinte minden esetben egybepréseltek, nem szerelhetőek, viszont tartósabbak, mint a régi, bontható rendszerek. Kettő vagy négy darab csapágy található bennük két oldalt, ezek lehetnek hagyományos (golyós) csapágyak, vagy „ipari” (saját házzal rendelkező, zárt, golyós) csapágyak. Utóbbi általában strapabíróbb, jobb porvédelemmel rendelkezik, és finomabb a forgása.

Egyre elterjedtebb legmerevebb megoldás az integrált középrész. Ezeknél a tengely a hajtókar része, a középrész csak a csapágyakat tartalmazza, melyek a vázon kívüli házban helyezkednek el, ezáltal a tengely feltámasztása szélesebb, merevebb a hajtás. A vastagabb, de üreges tengelynek és az egyszerűbb középrésznek köszönhetően a rendszer tömege jelentősen kisebb, mint a többi megoldásnál. Ezek főleg egyéni gyártói szabványok alapján készülnek.

Kompatibilitás

  • integrált megoldások:

  • szabványok szerint: hagyományos menetes (BSA), BB90 és BB95, BB86 és BB92, BB30, OSBB (országúti), BB30A és BB30-83 Ai, PF30, OSBB (MTB), PF30A és PF30-83 Ai, BBRight, BB386 EVO és BB392 EVO, T47, Threadfit 82.5, SRAM DUB

  • tengelyátmérő szerint: 24mm (Shimano, FSA MegaExo BB90 és BB95, BB86 és BB92), FSA MegaExo 19mm, Sram GXP 24mm-22mm, 30mm (BB30, BB386 EVO, OSBB, stb), Sram DUB 28,99mm

  • átjárhatóság: 24mm-ről 30mm-re nem, vagy nagyon kevés esetben létezik átalakító csapágy 30mm-re, 30mm-es szabányok esetén viszont ennél nagyobb sikerélményünk lehet. A lehetséges variációk száma igen nagy, ezért ezt itt nem taglalnánk.

  • tengellyel rendelkező megoldások:

  • tengelyvég: négyszög, ISIS (bordás), vagy Octalink kialakítású. Az ISISnek két típusa létezik, a Drive (több gyártó használja), és Howitzer (külső csapágyas, Truvativ szabvány). Az Octalink a Shimano saját szabványa. Léteznek ezektől eltérő egyéni gyártói megoldások is. Az integrált hajtókarokhoz tervezett középrészek nem tartalmazzák a tengelyt. Itt a befogadott tengely átmérőjében és hosszában lehet eltérés, a gyártók általában típus szerint megadják a kompatibilis karokat.

  • szélesség: általában 68 vagy 73 mm, a váz csapágyházának szélessége határozza meg, hogy melyiket kell választani.

  • tengelyhossz: tengelyhossz számtalan méretben létezik, a használt hajtóműtől függ melyik a megfelelő. Ez határozza meg a láncvonalat (a lánctányér távolsága a váz középvonalától), ami eldönti, hogy a hajtókaron lévő lánctányérok mely hátsó fogaskerekekkel lesznek egy vonalban, tehát mely fokozatok használhatóak egyenes, illetve kicsit ferde láncállás mellett.