Komplett kerék

Komplett kerék: magába foglalja az agyat, a felnit, a küllőket és a küllőanyákat (nipli). Általában a gyárilag összerakott, egyben árusított kerekekre használjuk ezt a fogalmat.

Milyen kell nekem?

  • belpő kategóra A komplett kerekek olcsóbb szegmense rendszerint a külön megvásárolható komponensek összeépített változata, rendszerint J fejű küllővel fűzött 28-32 lyukas rendszerekről van szó. Előnye hogy profin nyomatékra húzott küllőkkel kapott precízen futó kereket kapunk mintha magunk építe(tt)nénk.
  • Középkategóriától drasztikus mértékben csökkennek a küllőszámok (20-24), azonos merevség mellett, tömeget megtakarítva, megjelennek az egyenes fejű küllők.
  • felső kategóriában a felni anyaga általában már karbon vagy prémium alumínium, a küllő anyaga lehet már akár alumínium is, emellett az lapított (aero) küllő is szinte kötelező elem. A komponensek minősége miatt a tömegük nagyon alacsony a merevségük meg nagyságrendekkel jobb, mint egy hagyományosan fűzött társáé. Ennek megfelelően nagyon drágák.

Előnyei és hátrányai az egyénileg fűzött kerékkel szemben:

  • előnye: egyéni megoldások lehetősége (pl. gyakorta olyan agyakkal fűzik ezen kerekeket, melyeknél a küllők a kereszteknél nem érnek össze, így nagyobb a teherbírásuk, merevebbek, ezáltal hajtáshatékonyságuk jobb), egységesebb a műszaki színvonal a komponensek közt, egyedibb megjelenés.

  • hátránya: esetlegesen nehezen beszerezhető részegységek hiba esetén (nem minden esetben igaz, vásárlás előtt érdemes előretekintően tájékozódni) emellett a részegységek gyakorta aránytalanul drága árszabása.