Kormány anyaga

Kormány anyaga: a kormány leggyakrabban alumínium ötvözetekből, acélból, vagy karbonból készülhet, rugalmasságát, tartósságát befolyásolja az anyag.

Milyen kell nekem?

  • acél: viszonylag rugalmas anyag (elnyeli az út felől érkező ütések egy részét), ezért különösen javallott merev villával való használatra. Az olcsóbb verziók maximum városi kerékpárokba javallottak. A komolyabb változatok dirt, street felhasználásra is alkalmasak, mivel az alumíniummal ellentétben túl nagy terhelés esetén az acélkormány lehajlik és nem törik, valamint később fárad ki (a terhelés hatására idővel gyengébbé válik az anyag, az acélnál ez később következik be.)

  • alumínium: az alumínium ötvözetből készült kormányok jelentősen könnyebbek az acélnál, és merevebbek (nem hajlanak annyira), ezáltal valamivel pontosabb irányítást tesznek lehetővé, viszont jobban ráznak. Kemény felhasználásra (mtb, extrém) csak első teleszkóppal ajánlott használni. A nagyon kikönnyített kormányok legfeljebb egy-két szezonos versenyfelhasználásra javallottak, az átlagos kormányok azonban sok évig használhatóak biztonsággal.

  • karbon: a karbonszövet az egyik legmodernebb anyag jelenleg a kerékpáralkatrészeknél. Tömege az alumíniumnál is kedvezőbb, merevsége megfelelő szövési eljárásokkal növelhető. Jó rezgéselnyelés jellemzi ezeket a kormányokat, így országúti és terep kerékpárokon (utóbbira teleszkópos villával) is jól teljesítenek. Élettartama az alunál rövidebb, így inkább versenyfelhasználásra javallott. Léteznek alu magos karbon kormányok, ezeknél egy vékony falú alu cső van a karbonszövet alatt. Kedvező tömeg mellett nyújthatnak jó tartósságot.