Kormánycsapágy

Kormánycsapágy /fejcsapágy: a kerékpár fejcsövében helyezkedik el, biztosítja a kormányrendszer elfordíthatóságát.

Milyen kell nekem?

  • A-Head: legelterjedtebb rendszer. Egyszerűen, a kormányszár leszorításával lehet a csapágy szorosságát beállítani, a rögzítésről a kormányszár rögzítőcsavarjai gondoskodnak. Egyszerű felépítésű, egyszerűen beállítható és karbantartható rendszer.

  • menetes: manapság csak olcsóbb kerékpárokon lelhető fel. Ennél a villanyakon található menetre kell rácsavarni a kónusz és kontra csavarokat, ennek segítségével lehet beállítani a lötyögés-mentességet, a stucni külön egység, nem vesz részt a működésében.

csapágyazás: a kormánycsapágyazás belsejében normál golyós, tűgörgős, vagy mélyhornyú „ipari” csapágy található. Az olcsó modellek csapágyai és csészéi kevésbé tartósak, és finom futásúak, mint egy komolyabb példánynál.

Kompatibilitás

  • típus: integrált, félintegrált A-Head, vagy hagyományos külső csészés A-Head illetve menetes. A váz kialakításától függően kell választani.

  • átmérő: a fejcső belső átmérőjétől függ, hogy milyen vastagságú villanyakhoz való csapágy szerelhető bele. Az 1 1/2”-os nyakhoz tervezett vázakhoz létezik adapteres kormánycsapágy, mely 1 1/8”-ra szűkít.