Lánc

Lánc: A lánc a kerékpár azon eleme, mely a tekerésből származó energiát a hátsó kerékhez továbbítja. A lánchajtás a legjobb hatásfokú hajtások egyike.

Milyen kell nekem?

Hobbi bringázásra megfelelhet egy belépő szintű lánc. Érdemes minél nagyobb szakítószilárdságút választani, hisz ezek jobban bírják a terhelést. A különböző láncok 96-116 (a többfokozatúak legalább 110) szemből állnak.

Egy felső kategóriás lánc simábban, csendesebben, kisebb ellenállással fut, mint egy olcsóbb. A korróziónak és a kopásnak jobban ellenálló felülettel rendelkezik, pontosabb, gyorsabb váltást tesz lehetővé.

Léteznek lyukas láncszemekkel és csapokkal szerelt láncok, ezek könnyebbek mint a hagyományosak, élettartamuk viszont rövidebb lehet.

Elterjedt megoldás a patenteszem. Ez egy kézzel is bontható láncszem, mely általában ugyanolyan erős, mint a többi szem. Jelentősen megkönnyíti a kerékpár karbantartását.

Kompatibilitás

  • sebességfokozatok száma: a 6, 7 és 8 sebességes rendszerekhez tervezett láncok szélessége megegyezik, a 9, 10, 11 és 12 sebességes láncok fokozatosan elkeskenyednek, csak a saját fokozatszámukkal kompatibilisek.

  • kialakítás: lehet UG, IG, HG (Shimano), PG (Sram) vagy Exa-Drive (Campagnolo) kompatibilis. Ezt a gyártó megadja, vagy az alkatrészen fel van tüntetve. HG lánc nem használható csak IG-vel kompatibilis lánctányéron, mivel gyakori láncleesést eredményezhet. Más párosítás lehetséges, de a legjobb működést azonos típusú fogsor-lánc-lánctányér szett használatával biztosíthatjuk.

Tanács

A láncok használat közben nyúlnak és kopnak, a nyúlás mértékét érdemes időnként szakszervizben ellenőriztetni, ha szükséges (legkésőbb 1%-os nyúlásnál) cserélni. Megfelelő időközönkénti csere esetén 2-3 lánc is elhasználható egy fogaskeréksoron, de ha hagyjuk túlságosan elnyúlni, a fogsor is hozzányúlik, új lánccal tehát nem fog működni, együttes cseréjük pedig igen költséges.