Láncfeszítő

Láncfeszítő / láncvezető: a hátsó váltó helyére vagy a láncvillára szerelhető (feszítő), vagy a hajtókarnál rögzülő (vezető) alkatrész, mely a lánc leesése ellen véd. Főleg csak hátsó váltós vagy egysebességes rendszereknél szükséges.

Milyen kell nekem?

  • hátsó váltó helyére szerelhető: amennyiben ejtőpapucsos (függőleges, lefelé nyitott) vázad van, de egysebességesként szeretnéd használni, akkor egy vagy kétgörgős rugós láncfeszítő használata javallott.

  • csavaros: csúszópapucsos (vízszintes, hátrafelé nyitott) vázaknál a tengely elmozdulása ellen véd, illetve a tengelyrögzítő csavarok meghúzása előtt evvel állítható be a láncfeszesség. A tengelyre megy rá, és általában egy menetes szár vezet hátra, melyen egy csavar található. Ezek a vázpapucson megfeszülve hátrafelé húzzák a tengelyt, megfeszítve evvel a láncot.

  • hajtókarnál elhelyezett láncvezető: lehet bennük görgő, vagy szimplán egy terelő lemez. Szerepük, hogy a hátsó váltó belengése közben sem engedik leesni a láncot a lánctányérról. Sokféle kivitelük van, van amelyik csak felül, van amelyik alul-felül vezet, esetleg a rockring is része a rendszernek, és szinte teljesen körbezárják a lánctányért. Minél inkább körbeveszi, megvezeti a láncot, annál biztosabb védelmet nyújt a láncledobás ellen. Néhány változata első váltóval is használható.

Kompatibilitás

  • rögzítés: a hajtókarnál elhelyezett láncvezetők vagy a monoblokk alá rögzülnek, vagy a vázon elhelyezett, ún. ISCG szemekre. Utóbbiak csak az ilyen ISCG rögzítési pontokkal felszerelt vázakra lehet felszerelni.