Lakat tömege

Lakat tömege: általában minél nehezebb egy lakat, annál erősebb, de megfelelően erős anyagok (pl. edzett acél) használatával viszonylag alacsony tömeg mellett is gyárthatóak erős lakatok, természetesen magasabb áron. A lakat tömege nagyban behatárolja hordozhatóságát, hiszen senki sem szaladgál szívesen egy 3 kg-os pluszsúllyal.

Milyen kell nekem?

A tömeg az egyik pont, ahol komoly küzdelemben áll a láncos és az U-lakat (a sodrony és gerinclakatok többsége gyenge minőségű, így ezek legfeljebb rövidtávú lakatolásra ajánlottak).

Ugyanazon védelmi szint mellett egy U-lakat szinte mindig könnyebb, mint egy láncos lakat, cserébe azonban korlátozottabbak a lakatolási lehetőségek. Viszont míg egy komoly U-lakat (közepes méretű)+ egy hurokkábel (~120 cm, első kerék, stb. kiegészítő lezárására) 1,6 kg alatt kijön, addig egy hasonló védelmet nyújtó, 100 cm hosszú láncos lakat már 2,6 kg felett van. Az utóbbi több lehetőséget kínál a lezárásra, könnyebb megfelelő parkolóhelyet találni, viszont nehezebb magunkkal vinni.