Méret (szél. x mag.)

Lakat mérete: U-lakatoknál fontos paraméter a lakat belső mérete, azaz a belső szélessége és hossza, mivel ez határozza meg, hogy mihez tudunk lakatolni.

Milyen kell nekem?

Azonos átmérőjű anyagból készült U-lakatokat összehasonlítva minél kisebbek a méretei, annál biztonságosabb a lakat, mivel nehezebb szétfeszíteni. Az apró lakatok azonban nagyban lekorlátozzák, hogy hova és mit tudunk lakatolni.

  • Mini lakatok: Fejcsövet, felsőcsövet lehet velük vékonyabb oszlophoz, kerékpárparkolóhoz, korláthoz zárni. Rendkívül erős és biztonságos megoldás, de a kerekeket, stb. nem védi.

  • "Átlagos" méretű lakatok: (kb. 10x22 cm) ezek elég nagyok ahhoz, hogy a hátsó kereket, a hátsó vázháromszögön belül (ez az egyik legbiztonságosabb lakatolási mód, hiszen a kereket is védi, és mivel a kerék nem kivehető általa, így a váz sem lopható) valamilyen szilárd tárgyhoz, átlagos közlekedési táblához vagy kerékpártárolóhoz lakatoljuk.

  • Hosszabb lakatok: könnyebben szétfeszíthetőek az előző kettőnél, viszont akkor is tudunk vele lakatolni, ha nem tudjuk kellően közel tenni a lakatolási ponthoz a kerékpárt, illetve lehetővé válik a fenti módszer alkalmazása mellett, hogy a kiszedett első kereket is hozzálakatoljuk a bringához, így már az sem lopható.

Tipp

Kaphatóak kiegészítő hurokkábelek az U-lakatokhoz. Ezek önmagukban nem nyújtanak megfelelő védelmet, egy jó mini, vagy közepes méretű lakat kiegészítőjeként azonban védelmet nyújtanak a kerekeknek, nyeregnek, egyéb zárandó elemeknek. Könnyűek, mivel hurokban végződnek, így az U-lakathoz zárhatóak, tehát plusz kulcsot, nehéz és drága zárszerkezetet nem igényelnek, valamint jobban kihasználható a teljes hosszuk, mintha egyik végüket a másikhoz kellene zárni. Egy jó U-lakat egy hurokkábellel kiegészítve igen komoly elrettentő erővel bír, hamarabb keresnek más lophatót a tolvajok.