MTB Fékkar

Fékkar: a kormányon található, és a fék üzemeltetésére szolgál.

Milyen kell nekem?

A fékkar befolyásolja a fék adagolhatóságát, egy jól megtervezett, jól áttételezett fékkarral finomabban szabályozható a fékerő, így a fékút is csökkenthető. A merev felépítés, ergonomikus karkialakítás is könnyíti a fék kezelhetőségét.

A féktestekhez hasonlóan itt is elmondható, hogy a túl olcsó, alsó kategóriás modellek kerülendőek, mivel az elégtelen fékhatás, kiszámíthatatlan működés súlyos balesetekhez vezethet. A nagyobb márkák megfizethető árszinten is kínálnak használható fékkarokat, ajánlott ezek közül választani.

A fékkaron általában csak a bowden feszítése állítható, a bowdenház csatlakozásánál lévő finomállító csavarral. Egyes fékkarok ezenkívül áttétel állítási lehetőséggel is rendelkeznek, tehát szabályozható, hogy adott fékkarhúzás mellett mennyire feszítsék a bowdent.

Kompatibilitás

  • típus: V-fékhez, Cantilever fékhez vagy hidraulikus tárcsafékhez tervezett. A V- és mechanikus tárcsafékek karjai megegyeznek. Nem megfelelő párosítás a fékerő csökkenését, a fék működésképtelenségét okozhatja.