MTB Féktest

Féktest /fékpillangó: a V és Cantilever fék azon része, ami összeköti a vázat a fékpofával. Ezen található a visszatérítő rugó, illetve ennek alja rögzül a vázon vagy villán található féktüskére.

Milyen kell nekem?

  • Cantilever fék: manapság főleg cyclocross gépeken elterjedt, mivel könnyű, és nagy a sártűrő képessége. Régebbi mtb kerékpárokon is megtalálható. Hobbi mtb felhasználásra, illetve cyclocrossra egy komolyabb modell megfelelő lehet.

  • V-fék: nagyobb fékerővel rendelkeznek, sártűrésük a kialakításuk függvénye. Általános mtb felhasználásra elterjedt. A felső kategóriában javarészt kiszorította a tárcsafék, egy jó V-fék azonban a legtöbbeknek elegendő fékerővel rendelkezik, ráadásul sokkal kisebb tömeggel bír, mint egy tárcsafék. Időjárás specifikus fékpofával nedves körülmények között is helyt áll.

Minden féktípusról elmondható, hogy a túl olcsó, alsó kategóriás modellek kerülendőek, mivel az elégtelen fékhatás, kiszámíthatatlan működés súlyos balesetekhez vezethet. A nagyobb márkák megfizethető árszinten is kínálnak használható fékeket, ajánlott ezek közül választani.

Kompatibilitás

  • felszerelhetőség: egyes vázakon és villákon nem találhatóak féktüskék, ezekre nem felszerelhetőek.

  • fékkar: Cantilever vagy V-fék kar. Mindkettő típus hozzá való fékkart igényel, mivel ezek húzásukban eltérnek.