MTB Külső gumi

Külső gumi / köpeny: a felnin található gumiköpeny, mely a kerékpár és a talaj közti kapcsolatot biztosítja.

Milyen kell nekem?

mintázat

A gumiköpenyek változatos mintázattal készülnek. A futási tulajdonságaikat azonban befolyásolja felépítésük, anyagszerkezetük is, mind a futófelületé, mind az oldalfalé. Szemre így nehéz gumit választani, érdemes tehát vásárlás előtt a felhasználói véleményeket is átböngészni.

A gumik főbb tulajdonságai: kapaszkodás, fékezhetőség, tapadás, kanyarstabilitás, gördülési ellenállás, tartósság (kopás).

A gumik készülhetnek általános felhasználásra, ezek többféle terepen is jól teljesítenek, de nem annyira, mint egy terep specifikus külső. Vannak nedves és száraz körülményekre idealizált gumik, a kemény aszfaltra valótól, a laza talajra tervezetten át, egészen a sziklás, durva terepre szántakig. A nem megfelelő gumiválasztás egyrészt a gumi hamarabbi tönkrementéhez vezet, másrészt balesetveszélyes lehet.

szélesség

A gyártók collban adják meg. A ballonosabb gumik kényelmesebbek, jobban elnyelik a rezgéseket. Durva terepre, és nehezebb bringások alá szélesebb gumi kell. Városi használatra egy keskenyebb gumi is megfelelő, ezek gördülési ellenállása kisebb.

belső nélküli rendszer

Alacsonyabb guminyomás mellett nő a tapadás és a mászási tulajdonságok javulnak, viszont nő a gördülési ellenállás és a felütéses defekt (amikor a belső gumi becsípődik a felni és a külső gumi közé) kockázata. A belső nélküli (UST, tubeless) gumi kisebb nyomáson is használható a felütés veszélye nélkül. Defektvédelmét tekintve nem rosszabb a belsős rendszertől, tömege és ára azonban magasabb lehet. Speciális felnit igényel.

defektvédelem

  • gumibetét: Egy vastagabb gumiréteg található a külsőben, mely nehéz, de olcsó megoldás

  • kevlár szalag: Kevlár betét van a külsőben, amely könnyű.

oldalfal

Drótperemes, vagy kevláros -utóbbi könnyebb, és hajtogatható, de az ára is magasabb. Némely gumi felütésvédett oldalfallal készül, ez megvéd ettől a gyakori defektformától.

Kompatibilitás

  • szélesség: egyes gumik túl szélesek lehetnek a felni belső szélességéhez képest. Érdemes utánanézni, mekkora gumi rakható a felninkre. Előfordulhat még, hogy a vázban nem fér el egy szélesebb abroncs. Általában 2,3-as méretig nem jelentkezik ez a probléma, a 2,3-2,5-ös szélességű gumiknál azonban már előfordulhat.

Tanács

A gumin sok tömeget lehet megspórolni, fajlagosan kis többletköltségért. A külső gumi ráadásul a legnagyobb kerületen (erőkaron) forgatott tömeg, tehát a kerékpár gyorsíthatóságát és sebességtartását is egyszerűbbé teszi egy könnyű gumi, melyet nem csak a versenyzők értékelhetnek.