MTB Kormány

Kormány: a kerékpár elején található, segítségével tudunk irányt változtatni. Rajta találhatóak a fék és a váltó kezelőszervei, illetve egyéb kiegészítők, mint a sebességmérő, csengő, stb. A kormányszár (stucni) rögzíti a kerékpárhoz.

Milyen kell nekem?

  • emelés: lehet egyenes vagy emelt (hajlított) egy kormány. A hajlított kormányok magasabbra helyezik a fogási pontot, kényelmesebb tekerést biztosítanak. Többnyire szélesebbek is, ezért kemény terepen pontosabb, biztosabb kontrollt nyújtanak. Hátrányuk a magasabb tömeg. Az egyenes kormányok sportosabb tekerési pozíciót nyújtanak, és könnyebbek.

  • szélesség: főleg megszokás és vállszélesség kérdése. A szélesebb kormányok kemény terepen pontosabb, biztosabb kontrollt nyújtanak. A keskenyebb kormányok sportosabb pozíciót adnak, csökkentik a légellenállást, városi használatban pedig könnyebben elférnek.

  • anyag: a kormányok anyaga többnyire alumínium, a középkategóriától karbonból is készülhet. Ennek az alacsony tömeg mellett a jó rezgéselnyelés is az előnyei közt említhető.

  • befogóméret: kemény használatra érdemes túlméretes (31,8-as befogó átmérő) kormányt választani.

Kompatibilitás

  • befogóméret: általában 31,8 mm, lassan kiszorul az alapméretes 25,4mm-es szabvány, ugyanilyen méretű kormányszárral kell párosítani.