MTB Váltókar

Váltókar: a kormányon található, segítségével állíthatjuk a váltót más sebességi fokozatba (más áttételre). A váltóbowden és bowdenház kapcsolódik hozzá.

Milyen kell nekem?

  • egykaros:

A váltókarok legrégebbi, és legegyszerűbb típusa az egykaros, melynél a kormány felett található kart le vagy felfelé tolva válthatunk. Régebben elterjedt rendszer volt, mára nehézkes és lassú kezelése miatt háttérbe szorult. A Shimano újabb típusain a kar mellett egy lefelé (kisebb fogaskerékre) váltó kioldógomb könnyíti meg a használatát. Olcsó, megbízható rendszer.

  • markolatváltó:

A váltás a markolat síkjában lévő, a kormányra húzott gyűrűvel történik. Hátránya, hogy közben el kell fordítani a csuklót, sokan mégis erre a rendszerre esküsznek. A Shimano kínálatában belépő szintűek találhatóak, a Sram gyárt felsőbb kategóriásakat is, de ebben a szegmensben szinte teljesen kiszorította a kétkaros megoldás.

  • kétkaros:

Ennél két, kormány alatt elhelyezkedő karral történik a felfelé és lefelé váltás. A Sramnál mindkettő hüvelykujjal működtethető, ez stabilabb kormányfogást eredményez. A Shimano hagyományosan alul hüvelyk, felül mutatóujjal működik, de újabb típusaiknál a felső kar mindkét ujjal, tehát két irányba működtethető (Dual Release).

A komolyabb karok több fokozatot tudnak váltani egyszerre, finomabban működnek. Jobb, pontosabb a váltási érzet, jobban kézre állíthatóak.

Kompatibilitás

  • gyártók: A Shimano, a Sram egymással nem kompatibilisek, kivéve néhány alsóházal Sram marokváltót ami direkt a japán konkurens szabványához készült. A kisebb gyártók többnyire Shimano szabványt alkalmaznak. Az első váltók márkától függetlenül használhatóak bármilyen karral.

  • fokozatok száma: a hátul 6/7/8 sebességes rendszerek karjai a bowdenhúzás mértékében nem térnek el egymástól, így e téren kompatibilisek egymással (természetesen így kihasználatlan fokozatok lesznek a váltókaron vagy a fogaskeréksoron). A 9, 10, 11 és 12 sebességes rendszerek csak saját karjukkal kompatibilisek. Az első váltókaroknál a két és három tányéros rendszerek karjai nem kompatibilisek egymással.

Alkatrészcsaládok

A legolcsóbbtól a legdrágábbig:

  • Shimano: Turney, Altus, Acera, Alivio, Deore, Zee, LX, SLX, XT, Saint, XTR

  • Sram: X3, X4, X5, X7, X9, NX, NX Eagle, GX, GX Eagle, X1, EX1 X0, X01, X01 Eagle, XX, XX1, XX1 Eagle