MTB hajtókar

Hajtókar /hajtómű: a kerékpár középső részén helyezkedik el. Erre rögzülnek a pedálok és a lánctányérok, ez alakítja forgássá a pedál taposásából származó hajtóerőt.

Milyen kell nekem?

lánctányérok száma: Mtb használtra főleg a 3 és 3 sebességes hajtások terjedtek el, a legújabb trend azonban a 1 lánctányéros hajtómű. Egy 3x9 vagy egy 2x10 sebességes rendszer általában elég áttételt kínál, az 1 első tányéros rendszereket (1x11, 1x12) inkább egyes versenyzők preferálják. Domborzattól függően városi használatra elég lehet egy egytányéros rendszer is.

karhossz: általában 170 vagy 175 mm. Ez határozza meg a kör sugarát, melyen a láb mozog tekeréskor. Magasabb bringásoknak hosszabb hajtókar ajánlott, de ez megszokás kérdése is.

tengelytípus:

  • négyszögtengelyes: városi használtra, enyhe terepre megfelelhet.
  • bordástengelyes (ISIS, Octalink): merevebb (jobb a hajtáshatékonyság).
  • integrált: a legújabbak, és jelenleg a legjobbak, mind a merevséget, mind a tömeget tekintve. Ezeknél a középrész tengelye és a jobb oldali hajtókar egyben van, a középrész csapágyai pedig a vázon kívüli házban helyezkednek el, tovább növelve evvel a rendszer merevségét.

Kompatibilitás

  • tengelyvég kialakítása: az integrált karokhoz többnyire jár középrész (monoblokk), a többihez azonos tengelyvégű monoblokkot kell vásárolni.

  • lánc szélessége: a hátsó váltó fokozatainak számától függően változik a láncok szélessége, emiatt a hajtómű lánctányérjainak vastagsága is. A helyes működéshez mindig azonos fokozatszámhoz tervezett láncot kell használni, mint amihez a hajtókart tervezték.

  • lánc típusa: IG vagy HG típusúak lehetnek a láncok, a szemek méretezésében van eltérés. HG lánc nem használható csak IG-vel kompatibilis lánctányéron, mivel gyakori láncleesést eredményezhet. Más párosítás lehetséges, de a legjobb működést azonos típusú fogsor-lánc-lánctányér szett használatával biztosíthatjuk.