MTB váz geometriája

Geometria: a kerékpár vázának formája, a csövek egymással bezárt szögei, méretei.

Milyen kell nekem?

Ha hobbi bringás vagy, érdemes egy kényelemre hangolt vázat választani. Ezt általában a belépő szintű modellek képviselik. Ezekkel a városból kimerészkedve, enyhébb terepen is lehet bringázni, túrázni, de komoly hegyi tekerésekre nem alkalmasak.

Ha sportosabb, teljesítményorientáltabb kerékpáros vagy, és szeretnél terepen is bringázni, akkor egy komolyabb vázat érdemes választanod. Ezen vázak merevebbek, így kevesebb energia veszik el a hajtásból, és pontosabb a kormányzás is. Jobb mászási tulajdonságokkal is rendelkeznek, felfelé tekerve tehát hatékonyabbak. Felsőcső hosszabb a fejcső rövidebb, hogy sportosabb testtartásban tekerj.

Ha minden másodperc számít, netán komolyan versenyezni szeretnél, akkor egy felső kategóriás, maximálisan hajtáshatékonyságra kihegyezett váz lehet a nyerő. Ezek általában nem csak hajtás, hanem útirányban is merevebbek, így kevésbé kényelmesek egy szabadidős bringás számára.

Ha szeretsz a hegyeken csapatni, és nem a másodpercek számítanak, akkor egy nagyobb első villához tervezett, alacsonyabb átlépési magasságú váz lehet a megfelelő választás.

Hangsúlyt kapnak a hölgyeknek szánt vázak. Ezek ugyanolyan sportos, akár verseny geometriával készülnek, mint a férfi modellek, viszont többnyire alacsonyabb átlépési magasságúak,arányosan rövidebbek és más testtartást tesznek lehetővé. Komolyabban bringázó hölgyeknek érdemes egy ilyen modellt választani.