Nyereg

Nyereg / ülés: a kerékpár azon része, amelyen a kerékpáros ül, a nyeregcsőre rögzül.

Milyen kell nekem?

  • kialakítás: nem feltétlenül a vastagabb, puhább a kényelmesebb. A vastag, széles nyergek hosszabb távon kifejezetten kényelmetlenné válhatnak, míg egy kemények tűnő, vékony nyereg még ekkor is kényelmes lehet. Mindenkinek egyéni ízlése szerint kell megtalálnia a neki megfelelőt. A női és férfi nyergek eltérő kialakításúak a nemek igényeinek figyelembe vételével. Léteznek anatómiai tervezésű nyergek, melynek közepe ki van vágva a prosztata kímélése érdekében, némelyikben pedig zselés betétek találhatóak.

  • sínek: készülhetnek acél, CroMo, esetleg titán vagy karbon alapanyagból, árkategóriától függően. A könnyebb anyag használata mellett gyakran üregesre is csinálják a pálcákat, mely további tömeg-megtakarítást eredményez. m

  • ülőfelület alapja: egyszerű műanyag, vagy kompozit, pl. karbon. A karbon jobb rezgéselnyelő tulajdonságokkal rendelkezik, és könnyebb is.

  • burkolat: általában műbőr, vagy egyéb szintetikus anyag, ritkábban valódi bőr.

Kompatibilitás

  • rögzítés: lehet csavaros, vagy sínes (két pálca fut a nyereg alján). A sínek a nyeregcső fejébe rögzülnek, ahol egy vagy két csavarral rögzíthetőek és beállíthatóak. A sínek mentén szabályozható a nyereg helyzete, tehát a nyereg és kormány közti távolság. A nyereg dőlésszöge is változtatható. A csavaros rögzítésű nyergek a fejnélküli nyeregcső elvékonyított végére rögzülnek. Hosszanti irányban nem mozgathatóak.

  • sín átmérő a fém sínek 7mm átmérőjűek a carbon sínek általában 7x9mm-esek. Léteznek még egy vastag sínt alkalmazó rendszerek, pl Selle Italia Monolink, ez csak magával kompatibilis.