Nyeregcső

Nyeregcső /üléscső: a nyeregvázcsőbe csúszik bele, abban a nyeregcsőbilincs rögzíti. Erre rögzül a nyereg, segítségével állítható a nyereg magassága.

Milyen kell nekem?

  • hossz: A csövek többféle hosszban készülnek. A választott példánynak elég hosszúnak kell lennie ahhoz, hogy legfeljebb a biztonsági jelzésig kihúzva elég magasra kerüljön általa a nyereg. Fontos, hogy a csövet csak addig szabad kihúzni, ameddig a biztonsági jelzés engedi, ellenkező esetben a nyeregcső vagy a váz törése lehet a következmény. Mindkettő súlyos balesetek kiváltója lehet.

  • anyag: aluból vagy karbonból készülnek. A karbon csövek előnye egyrészt az alacsonyabb tömeg, másrészt a rugalmasság. Egy jó megtervezett karbon cső látványosan és érezhetően tudja ellensúlyozni a hátsó háromszög útirányú merevségét (rázását, ütését). Ritkán készülnek titánból is, a karbonhoz hasonló rezgéselnyelésű de időtálló bár nehezebb és nagyon drága.

  • kategória: A komolyabb nyeregcsöveken egyszerűbb beállítani a nyereg vízszintes helyzetét és dőlésszögét, valamint biztosabban rögzítik a nyerget. Ezen kívül általában tömegük is jelentősen kisebb, mint egy belépő szintű modellé.

Kompatibilitás

  • nyeregrögzítés: sínes, vagy csavaros. Utóbbi esetben fej nélküli a nyeregcső, a vége le van szűkítve, a rögzítőbilincs a nyergen található. Ezen üléscsövek adapterrel kompatibilissé tehetőek a sínes nyergekkel. Esetleg egyedi megoldásokkal pl Selle Italia Monolink

  • átmérő: a nyeregvázcső belső átmérőjével megegyező méretű nyeregcsövet kell vásárolni, bár léteznek szűkítő adapterek vékonyabb nyeregcsövekhez.