Országúti első agy

Első agy: az első kerék középpontjában helyezkedik el, a küllők kötik össze a felnivel. Forgáspontot biztosít az első keréknek, rögzíti a villába, tárcsafék használata esetén erre rögzül a tárcsa is.

Milyen kell nekem?

csapágyazás

kónuszos/ normál golyós csapágyas

Az agyban csapágygolyók vannak, melyeket egy kónuszcsavar tart a helyén, evvel lehet az agy játékát (szorulás/kotyogás) állítani.

  • előnye: megfelelő időközönkénti karbantartás esetén tartós, a karbantartás egyszerű és olcsó.
  • hátrány: általában nagyobb gördülési ellenállás, kisebb teherbírás

„ipari” csapágyas

Sok gyártó használja, gyakorlatilag a Shimano az egyetlen, aki felső kategóriás agyainál is kitart a hagyományos golyós megoldás mellett. Egyik rendszer fölénye sem bizonyítható egyértelműen, egy jól beállított komolyabb golyós agy is elérheti egy ipari csapágyas szintjét.

  • előnye: simább futás, teherbírása általában nagyobb
  • hátránya: futási idejük letelte után a csapágyak egyben cserélendőek.

tengelytípus

9 mm-es csavaros vagy gyorszáras:

A csavarosnál anyák rögzítik a kereket, a gyorszárassal egy egyetlen mozdulattal nyitható szerkezet. Lopásbiztonsági szempontból előnytelen, defekt vagy szállítás esetén azonban könnyebben szerelhető. Léteznek imbuszkulcsos, illetve speciális lopásvédő szerkezettel ellátott gyorszárak, városi használat esetén érdemes ilyenbe befektetni.

V/tárcsafékes

V fékes: Féktárcsa rögzítés nincs rajta, így csak abroncsfékekhez használható.

tárcsafékes: 6 csavaros vagy Center Lock-os tárcsa rögzítésére alkalmas konzolt tartalmaz, cyclocross felhasználásra.

Kompatibilitás

  • lyukszám: ez határozza meg, hogy hány küllővel, illetve hány lyukas felnivel lehet összefűzni. Ahány lyukas a felni, annyi lyukas agy kell.