Országúti fékkar

Fékkar: a kormányon található, és a fék üzemeltetésére szolgál.

Milyen kell nekem?

A fékkar befolyásolja a fék adagolhatóságát, egy jól megtervezett, jól áttételezett fékkarral finomabban szabályozható a fékerő, így a fékút is csökkenthető. A merev felépítés, ergonomikus karkialakítás is könnyíti a fék kezelhetőségét.

A féktestekhez hasonlóan itt is elmondható, hogy a túl olcsó, alsó kategóriás modellek kerülendőek, mivel az elégtelen fékhatás, kiszámíthatatlan működés súlyos balesetekhez vezethet. A nagyobb márkák megfizethető árszinten is kínálnak használható fékkarokat, ajánlott ezek közül választani.

Ha a féken nem található bowden lazító/kiakasztó elem, akkor egy ilyennel rendelkező fékkart kell hozzá választani, mivel a kerék kivételekor le kell lazítani a fékbowdent, hogy elférjen a féktől.

  • rögzítés: Vannak „kos” kormányhoz tervezett karok, illetve triatlon („bika”) kormányokhoz tervezettek. Utóbbiak nem bilinccsel rögzülnek, hanem a kormány végébe dughatóak. Léteznek ezen kívül egyenes kormányhoz tervezett karok is.

  • bowden elvezetés: a legtöbb karnál nem felül van a bowden csatlakozása, hanem a bandázs mögé vezeti a bowdent, így rejtve fut.

Kompatibilitás

A cantilever és országúti fékek, valamint országúti tárcsafékek karjai márkától függetlenül, többnyire kompatibilisek egymással.