Országúti féktárcsa

Féktárcsa /rotor: ezen fejtik ki a tárcsafék pofái fékező hatásukat. A kerékagyra rögzítve, annak bal oldalán található.

Milyen kell nekem?

A tárcsák több átmérővel készülnek, általában 140, 160, 180 és 203 mm-es méretekben. Nagyobb tárcsák használatával nő a fékerő (csökken a fékút), és ezek kevésbé melegszenek fel tartós fékezések, pl. lejtőzések során.

Cyclocross felhasználásra főleg 160mm-es tárcsák elterjedtek.

Kompatibilitás

  • rögzítés: 6 csavaros, vagy Center Lock (bordás)- agy kialakításához kell illeszteni

A Center Lock a Shimano szabványa, de több gyártó is átvette már. A féktárcsa rögzítése itt egyetlen gyűrűvel történik, melyhez azonos szerszám szükséges, mint a fogaskeréksorok rögzítéséhez. A rendszer előnye a kisebb tömeg, és a kevesebb hibalehetőség, mivel az egy nagyméretű gyűrűn kisebb a menetszakadás lehetősége, mint 6 darab kis csavaron. Létezik Over Size Center Lock is, a Shimano extrém felhasználású agyain, ehhez tárcsából is ilyen típusú kell. A 6 csavaros tárcsák adapterezhetőek CL agyhoz, visszafelé azonban nem lehetséges.

  • adapter: a fékek felszereléséhez a tárcsa méretéhez, és a vázon, illetve a féken található rögzítések típusához (IS vagy PM) megfelelő adapter szükséges. Az első adapterek használhatóak hátulra, 20mm-rel kisebb tárcsához is- pl. 180-as első 160-as hátsóhoz, illetve fordítva.