Országúti fogaskoszorú

Fogaskoszorú /fogaskeréksor /fogsor: a hátsó agyon található fogaskerekek összessége. A rajta található fogaskerekek, és az első lánctányérok számának szorzata adja meg, hogy hány sebességes a kerékpár. Meghatározza, hogy milyen áttételek kiválasztása lehetséges.

Milyen kell nekem?

  • fokozatok száma: általában 2x9, 2x10, vagy 2x11 sebességes rendszerek elterjedtek. A 2x10 és 2x11 sebességes rendszer már szinte mindenkinek elegendő áttételt kínál (áttétel: mennyit fordul a kerék egy tekerésre, tehát könnyen és sokat- hegyre fel-, vagy nehezebben, de keveset -lejtőn lefelé- kell tekernünk). Létezik 11 sebességes rendszer is, ennél még finomabb ugrásokkal lehet áttételt választani.

  • fogszám: a fogsor alsó és felső (legkisebb és legnagyobb) fogaskerekei meghatározzák a bringa végáttételeit. Minél nagyobb a legfelső, annál könnyebb lesz vele mászni, a legkisebb pedig a bringa végsebességét határolja be, általában 11 vagy 12 fogas a legalsó fogaskerék. A fogaskerekek fogszámának egymástól való eltérése adja az áttételkülönbségek finomságát.

  • kategória: egy felsőbb kategóriás fogaskeréksoron, hasonló szintű lánc használata mellett gyorsabb, pontosabb a váltás, csendesebb a lánc futása.

Kompatibilitás

  • rögzítés: lehet menetes, illetve kazettás agyhoz való. A menetes magába foglalja a racsniszerkezetet is, és menettel rögzül az agyra, míg a kazettásnál ez az agyon található, és erre csúszik rá a fogsor, ahol egy zárógyűrű rögzíti. A két rendszer nem kompatibilis egymással. A kazettás fogaskeréksoroknál a Campagnolo más rögzítési módot alkalmaz, mint a Shimano és a Sram, valamint a legtöbb egyéb márka, így csak megfelelő aggyal kompatibilisek.
  • kialakítás: lehet IG vagy HG lánc kompatibilis. Az IG és HG láncok és fogaskeréksorok kompatibilisek egymással, de a legjobb működést azonos típusú fogsor-lánc-lánctányér szett használatával biztosíthatjuk.
  • lánc: ahány sebességes a fogaskoszorú, annyi sebességhez tervezett lánccal kell használni