Országúti hajtókar

Hajtókar /hajtómű: a kerékpár középső részén helyezkedik el. Erre rögzülnek a pedálok és a lánctányérok, ez alakítja forgássá a pedál taposásából származó hajtóerőt.

Milyen kell nekem?

lánctányérok száma: országúti használtra főleg a 2 sebességes hajtások terjedtek el. Egy 2x9, 2x10, vagy 2x11 sebességes rendszer általában elég áttételt kínál, léteznek azonban 3 tányéros hajtókarok is.

karhossz: általában 170 vagy 175 mm. Ez határozza meg a kör sugarát, melyen a láb mozog tekeréskor. Magasabb bringásoknak hosszabb hajtókar ajánlott, de ez megszokás kérdése is.

tengelytípus:

  • négyszögtengelyes: városi használtra, hobbi bringázásra megfelelhet.
  • bordástengelyes (ISIS, Octalink): merevebb (jobb a hajtáshatékonyság).
  • integrált: a legújabbak, és jelenleg a legjobbak, mind a merevséget, mind a tömeget tekintve. Ezeknél a középrész tengelye és a jobb oldali hajtókar egyben van, a középrész csapágyai pedig a vázon kívüli házban helyezkednek el, tovább növelve ezzel a rendszer merevségét.

Kompatibilitás

  • tengelyvég kialakítása: az integrált karokhoz többnyire jár középrész (monoblokk), a többihez azonos tengelyvégű monoblokkot kell vásárolni.
  • lánc szélessége: a hátsó váltó fokozatainak számától függően változik a láncok szélessége, emiatt a hajtómű lánctányérjainak vastagsága is. A helyes működéshez mindig azonos fokozatszámhoz tervezett láncot kell használni, mint amihez a hajtókart tervezték.
  • lánc típusa: IG vagy HG típusúak lehetnek a láncok, a szemek méretezésében van eltérés. HG lánc nem használható csak IG-vel kompatibilis lánctányéron, mivel gyakori láncleesést eredményezhet. Más párosítás lehetséges, de a legjobb működést azonos típusú fogsor-lánc-lánctányér szett használatával biztosíthatjuk.
  • lyukkör: ezzel elsősorban akkor kell foglalkozni, ha lánctányért akarunk cserélni. Azon kör átmérője, melyen a lánctányér furatai elhelyezkednek. Országúti hajtásoknál több elterjedt méret van, minden kar csak a saját lánctányér furatkör méretével szerelhető.