Országúti patentpedál

Patentpedál: funkciója a normál pedáléhoz hasonló, viszont egy rugós rögzítőszerkezettel rendelkezik, mely a speciális cipő talpán található stoplit rögzíti a pedálhoz.

Kinek ajánlott?

Főleg a hosszabb túrákat kedvelőknek és a teljesítményorientáltabbnak. Használata megszokást igényel, így tapasztaltabb, sokat tekerő kerékpárosoknak ajánlott elsősorban. A helyesen beállított patentpedál gyakorlatilag nem veszélyesebb a taposópedáloknál, a klipszes (szíjas) rendszerekhez képest pedig sokkalta biztonságosabb.

Milyen kell nekem?

csapágyazás: lehet sikló (gördülőelem nélküli), golyós, vagy „ipari” (saját házzal rendelkező zárt golyóscsapágy). A siklócsapágy nem túl tartós, ezért többnyire olcsóbb pedálokban található. A golyóscsapágy erősebb megoldás és karbantarthatóbb. A legerősebb megoldás a zárt ipari csapágy, ennek porvédelme, sár és nedvességtűrése is jobb, felső kategóriás pedálokban ezt alkalmazzák.

tengely anyaga: lehet többféle, gyengébb vagy erősebb acél ötvözet, esetleg titánium. A komolyabb pedálok CroMo tengellyel készülnek, a csúcskategória pedig titánnal.

A patentpedál előnyei, hátrányai a taposópedálokkal szemben:

  • előnyei: jelentősen nagyobb hajtáshatékonyság
  • hátrányai: megszokást igényel, nem megfelelő beállítás esetén veszélyes, viszonylag magas ár, speciális cipő igénye

Kompatibilitás

Az országúti és mtb patentpedálok eltérnek kialakításukban. Az országúti pedálhoz tervezett stoplik három csavarral rögzülnek a cipőtalpra, kialakításukban viszont márkától függően eltérhetnek, tehát mindig a pedálodhoz való stoplit vásárolj.

Tanács

A rugóerő állításával oldható a kilépési erőszükséglet. Túl kicsi kilépési erő esetén előfordulhat a véletlen kilépés, mely balesetveszélyes. Túl erős esetén pedig vészhelyzetben sem oldható, tehát fontos személyre szabni, és megszokni a rendszert.