Országúti tárcsafék

Tárcsafék: az autók fékrendszeréhez hasonlító, nagy erejű fékberendezés. Cyclocross felhasználásra elterjedt. A benne található fékpofák a kerékagyra szerelt féktárcsán fejtik ki lassító hatásukat.

Előnyei és hátrányai az abroncsfékekkel szemben:

  • előnye: nagyobb, finomabban adagolható fékerő (rövidebb fékút), lejtőzés közben, esőben is kiszámítható fékhatás
  • hátránya: magasabb tömeg és ár, csak arra alkalmas vázra, villára és agyra szerelhető fel

Milyen kell nekem?

mechanikus

Bowden köti össze a fékkarral a féktestet, egy álló és egy mozgó pofával rendelkezik. Országúti használatra ezek az elterjedtek, hidraulikust nem szokás használni.

fékpofa

Léteznek műgyantás és fémes alapú, illetve szinterezett fékpofák. A műgyantásak száraz körülmények közt csendesebbek, hatásuk lágyabb. A fémes pofák esőben, sárban is jól fognak, határozottabb fékezési érzetet nyújtanak, viszont zajosabbak lehetnek. A szinterezett fékpofák bemelegedés után fognak igazán jól, és extrém magas hőmérsékleten is megőrzik ezt a képességüket, inkább mtb felhasználásra ajánlottak.

Kompatibilitás

  • fékkar: az mtb tárcsafékekkel ellentétben ezen fékek cantilever/országúti fékkarral kompatibilisek
  • rögzítés: magán a féktesten többnyire PM (Post Mount) szabványú rögzítés van, a vázak és villák többsége IS (nemzetközi) szemmel rendelkezik, de egyre inkább terjed a PM. PM-PM vagy IS-IS esetén 160-as tárcsához nem szükséges adapter, más esetben adapterezni kell.