Országúti váz

Váz: A kerékpár legfőbb eleme. Rögzíti a villát, a kerekeket, hordozza az alkatrészeket, és végül, de nem utolsó sorban a bringást.

Főbb részei

első háromszög: felsővázcső (a legfelső, férfi vázaknál nagyjából vízszintes cső), alsóvázcső (az alsó lejtős cső), fejcső (ide csatlakozik a villa), nyeregvázcső (ebbe csúszik bele a nyeregcső)

hátsó háromszög: lánc és támvillák (alsó vízszintes, és a ferde csövek), papucs (erre rögzül a váltó és a hátsó kerék)

Milyen kell nekem?

Ha hobbi bringás vagy, érdemes egy kényelemre hangolt vázra épített bringát választani. Ezt általában a belépő szintű modellek képviselik. Magasabb kormánypozíció, hátrafelé lejtő felsőcső jellemzi ezeket. Esetenként a hagyományos „kos” kormány helyett egyenes kormánnyal szerelik ezen modelleket.

Ha sportosabb, teljesítményorientáltabb kerékpáros vagy, netán versenyző, akkor egy komolyabb vázat érdemes választanod. Ezen vázak merevebbek, így kevesebb energia veszik el a hajtásból, és pontosabb a kormányzás is. Alacsonyabb kormánypozíció, kisebb lejtésű vagy vízszintes, esetenként akár előre lejtő felsőcső jellemzi ezeket a vázakat.

Ha terepen szeretnéd használni országúti kerékpárodat, akkor a cyclocross vázak közt érdemes keresgélned. Ezek cantilever vagy tárcsafék rögzítési pontokkal is rendelkeznek, típustól függően lehetnek hobbi, vagy akár profi verseny szintűek.

Újabban nagyobb hangsúlyt kapnak a hölgyeknek szánt vázak. Ezek ugyanolyan sportos, akár verseny geometriával készülnek, mint a férfi modellek, viszont többnyire alacsonyabb átlépési magasságúak, és más testtartást tesznek lehetővé. Komolyabban bringázó hölgyeknek érdemes egy ilyen modellt választani.

Kompatibilitás

  • nyeregcső: rengeteg átmérőben és hosszban létezik. A gyártó által megadott átmérőt kell használni, a hossz a kerékpáros magasságától függ.
  • villanyak: főbb átmérő szabványok az 1” (25,4 mm) alapméret, 1 1/8” (28,6 mm) középtúlméretes, 1 1/2” (38,1 mm) túlméretes. Lefelé kompatibilissé tehetőek egymással, megfelelő kormánycsapágy használata esetén, de általában javallott megfelelő nyakméretű villát használni. Ezen kívül a nyak hosszára is oda kell figyelni.
  • kormánycsapágy: normál, integrált, vagy félintegrált a-head rendszerű csapágyat, vagy hagyományos menetes csapágyat fogad.
  • fékszemek: országúti kerékpárokra általában országúti U fék szerelhet, de készülhet a váz cantilever és tárcsafék rögzítő pontokkal is (cyclocross váz)
  • csomagtartószemek, speciális vagy hagyományos oldaltámaszok rögzítőpontja: ha nincs, akkor ezek nem, vagy csak egyedi megoldásokkal rögzíthetőek a vázra.
  • mekkora villát fogad: a váz geometriáját (méretezését) a gyárak egy adott beépítési magasságú villához igazítják. Érdemes tehát a gyártó által javasolt magasságú, rugóútú villával használni a vázat, ellenkező esetben a váz jó tulajdonságai nem érvényesülnek.
  • papucs: lehet csúszó (vízszintes), vagy ejtőpapucsos (függőleges kerékrögzítő hornyos) egy váz. Előbbi főleg egysebességes rendszereknél hasznos, mivel itt könnyedén állítható a kerék helyzete, ezáltal a lánc feszessége. Az ejtőpapucsos rendszer láncváltós rendszereknél használatos.
  • első váltó: hogy milyen szerelhető fel, az egyrészt a nyeregvázcső vastagságán (bilincsméret) és dőlésszögén, másrészt a bowdenek vezetésén múlik.