Patentpedál

Patentpedál /SPD pedál: funkciója a normál pedáléhoz hasonló, viszont egy rugós rögzítőszerkezettel rendelkezik, mely a speciális cipő talpán található stoplit rögzíti a pedálhoz.

Kinek ajánlott?

Főleg a hosszabb túrákat kedvelőknek és a teljesítményorientáltabbnak. Használata megszokást igényel, így tapasztaltabb, sokat tekerő kerékpárosoknak ajánlott elsősorban. A helyesen beállított patentpedál gyakorlatilag nem veszélyesebb a taposópedáloknál, a klipszes (szíjas) rendszerekhez képest pedig sokkalta biztonságosabb.

Milyen kell nekem?

Léteznek egy és kétoldalas SPD pedálok. A kétoldalasok mindkét oldalán a stopli rögzítésére hivatott szerkezet található, az egyoldalasok viszont egyik oldalukon normál taposópedálként is használhatóak. Ha nem csak SPD cipővel, hanem normál utcai cipővel is használnád a bringát, akkor érdemes ilyent választani.

A stopli lehet egy, vagy három irányú kilépést biztosító. Előbbinél a kötés a láb kifelé fordításával oldható. Utóbbi 3 irányú (jobb, bal, felfelé) kilépést enged. Ennél fenn áll a véletlen kilépés esélye, így legfeljebb városi használatra javallott, terepen, ugratáshoz nem ajánlott.

csapágyazás: lehet sikló (gördülőelem nélküli), golyós, vagy „ipari” (saját házzal rendelkező zárt golyóscsapágy). A siklócsapágy nem túl tartós, ezért többnyire olcsóbb pedálokban található. A golyóscsapágy erősebb megoldás és karbantarthatóbb. A legerősebb megoldás a zárt ipari csapágy, ennek porvédelme, sár és nedvességtűrése is jobb, felső kategóriás pedálokban ezt alkalmazzák.

tengely anyaga: lehet többféle, gyengébb vagy erősebb acél ötvözet, esetleg titánium. A komolyabb pedálok CroMo tengellyel készülnek, a csúcskategória pedig titánnal.

A patentpedál előnyei, hátrányai a taposópedálokkal szemben:

  • előnyei: jelentősen nagyobb hajtáshatékonyság
  • hátrányai: megszokást igényel, nem megfelelő beállítás esetén veszélyes, viszonylag magas ár, speciális cipő igénye

Kompatibilitás

Az országúti és mtb patentpedálok eltérnek kialakításukban. Mtb felhasználásra az SPD (Shimano Pedalling Dynamics) típusú rendszer terjedt el. Ezt vette át a többi gyártó is, így többnyire kompatibilisek egymással ezen cipők, pedálok és stoplik.

Tanács

A rugóerő állításával oldható a kilépési erőszükséglet. Túl kicsi kilépési erő esetén előfordulhat a véletlen kilépés, mely balesetveszélyes. Túl erős esetén pedig vészhelyzetben sem oldható, tehát fontos személyre szabni, és megszokni a rendszert.