Patentszem

Patentszem: egy kézzel, vagy egyszerű szerszámmal, láncbontó nélkül szétszedhető szem a láncban, amely jelentősen megkönnyíti a szerelhetőséget. Amennyiben nincs ilyen a láncunkban, külön is beszerezhető. Az alkatrészek felületkezelése, bevonata a láncokéhoz hasonló. Ügyeljünk a méretére!

Típusok:

  • Az első változat csapokkal egybeépített belső lapból, illetve a csapok végét befogadó nyílásokkal ellátott külső lapból áll.

  • A második változat esetében a lapok mintegy tükörképei egymásnak: a lapok egyik végén csap, másik végén nyílás található.

Milyen kell nekem?

Legegyszerűbb a lánc gyártójának ajánlása szerint választani, egyébként a lánc, illetve a patentszem szélességét (csapszélesség) kell egyeztetni. A tíz és a tizenegy fokozatú láncok esetében azonban nem elegendő csupán a szélességet figyelembe venni: a biztonság érdekében csak olyan fajta patentszemet tanácsos használni, amit a lánc gyártója előír. Bizonyos fajta láncokhoz eleve nincsen megfelelő kapocs, illetve a gyártó nem javasolja patentszem használatát.