Tárcsafék

Tárcsafék: az autók fékrendszeréhez hasonlító, nagy erejű fékberendezés. Léteznek hidraulikus és mechanikus fékek, előbbiek olajjal, utóbbiak bowdennel működnek. A benne található fékpofák a kerékagyra szerelt féktárcsán fejtik ki lassító hatásukat.

Előnyei és hátrányai az abroncsfékekkel szemben:

  • előnye: nagyobb, finomabban adagolható fékerő (rövidebb fékút), lejtőzés közben, esőben is kiszámítható fékhatás
  • hátránya: magasabb tömeg és ár, csak arra alkalmas vázra, villára és agyra szerelhető fel

Milyen kell nekem?

Mechanikus vagy hidraulikus működésűek lehetnek, aszerint hogy bowden, vagy hidraulikacső, illetve olaj köti össze a fékkarral a féktestet.

mechanikus

Bowden köti össze a fékkarral a féktestet, egy álló és egy mozgó pofával rendelkezik.

  • előnye: bármilyen V-fék karral kompatibilis, barátságos ár
  • hátránya: működtetéséhez nagyobb erő szükséges mint egy hidraulikusnál, fékereje (amivel a tárcsát szorítja, lassítja) valamivel gyengébb (tehát hosszabb a fékút)

hidraulikus

Hidraulikacső, illetve olaj köti össze a fékkarral a féktestet. Ezekben mindkét pofa mozog, melyről a féktestben található dugattyúk gondoskodnak. Extrém felhasználásra léteznek 4 dugattyús fékek is.

  • előnye: sokkal nagyobb fékerő, kisebb tömeg
  • hátránya: a saját fékkar, és speciális olajvezeték miatt költségesebb, beállítása nehezebb

Mindkét tárcsafék-típusról elmondható, hogy általában nagyobb fékerővel rendelkeznek, mint a V-fékek, de egy alsó kategóriás tárcsát könnyen megverhet egy felső kategóriás, kb. azonos árú V-fék.

Fékpofa

Léteznek műgyantás és fémes alapú, illetve szinterezett fékpofák. A műgyantásak száraz körülmények közt csendesebbek, hatásuk lágyabb. A fémes pofák esőben, sárban is jól fognak, határozottabb fékezési érzetet nyújtanak, viszont zajosabbak lehetnek. A szinterezett fékpofák bemelegedés után fognak igazán jól, és extrém magas hőmérsékleten is megőrzik ezt a képességüket, így főleg lejtőzésre ajánlottak.

Kompatibilitás

  • fékkar: a mechanikus fékek bármilyen V-fék karral kompatibilisek, de létezik Cantilever fékkarhoz tervezett is. A hidraulikus fékek csak saját fékkarjukkal kompatibilisek.

  • feltöltő közeg: (hidraulikus féknél) lehet szintetikus (DOT3/4), vagy ásványi olaj. A szintetikus olajnak is létezik már nem mérgező változata. Minden féket a gyártó által ajánlott olajjal kell feltölteni, ellenkező esetben az olaj "megeheti" a belső alkatrészeket, tömítéseket.

  • rögzítés: magán a féktesten többnyire PM (Post Mount) szabványú rögzítés van, a vázak és villák többsége IS (nemzetközi) szemmel rendelkezik, de egyre inkább terjed a PM. PM-PM vagy IS-IS esetén 160-as tárcsához nem szükséges adapter, más esetben adapterezni kell. Illetve országúton használt szabvány a Flat Mount.