Teljes kapacitás

Teljes kapacitás: a hátsó váltó veszi fel áttételváltás közben a felesleges lánchosszot. A teljes kapacitás megadja, hogy a hátsó váltó összesen mekkora fogszámbeli eltérést tud tolerálni, tehát az első és hátsó lánctányérok fogszámának összege mennyivel térhet el maximum a két keresztbeváltás között.

Hogyan értsem ezt?

A lánc hossza adott, a kerékpár működése közben nem változik. Az áttételváltoztatás közben azonban változik az igényelt lánchossz, mivel eltérő átmérőjűek a tányérok. Általában a két keresztbeváltást (elöl-hátul legkisebb és elöl-hátul legnagyobb tányér) is toleráló rendszert szokás összerakni. Tehát ha elöl 22 fogú a legkisebb lánctányérunk, hátul pedig 11-es a legkisebb, az összesen 33 fog. Ha 44-es legnagyobb első tányért kívánunk használni, és 32-es a legnagyobb hátsó lánckereket (összesen 76 fog), akkor legalább 76-33= 43 fog eltérést elviselő hátsó váltót kell használnunk.

A váltókanál hosszával nő a teljes kapacitás is. Amennyiben szigorúan kerüljük a keresztbeváltást, használhatunk kisebb fogkapacitású váltót is. A fenti számítási menetet követve könnyen kiszámolhatjuk, hogy az adott kapacitású váltóhoz és áttételezéshez milyen mértékű keresztbeváltást visel el a rendszer, ha megfelelő a lánchossz.