Thomson gyár történet

A Thomson név elsősorban felsőkategóriás kerékpáralkatrészeiről ismert. A márkanév mögött azonban korántsem csak ez áll. A cég alapítója, Loronzo H. „Ronnie” Thomson (1939-2008) 1966-ban, frissen megszerzett diplomájával egy légitechnikai vállalatnál, mérnökként kezdte pályafutását.

Saját cégét, feleségével közösen, 1968-ban indította, NEMCO néven. Ekkor még kéziszerszámok kisszériás gyártása volt a fő profiljuk. 12 év után a céget eladták a Boeing-nek. 1981-ben új vállalkozásba fogtak feleségével, LH. Thomson Company néven. CNC megmunkált alkatrészeket gyártottak repülőgépekhez és más járművekhez. 1992-re már egy 6000 m2-res gyárcsarnokban termeltek.

A kerékpáros vonal csak 1994-96 táján jött képbe, amikor is lányuk, Amy kerékpározni kezdett egyetemének csapatában. A többi versenyzőhöz hasonlóan ő is elégedetlen volt a kor akkori kerékpáros alkatrészeivel, ezért megkérte az apját, hogy gyártson neki egyedi cuccokat. Az alkatrészek sikereset lettek, 1996-ra már 30 országra kiterjedő forgalmazói hálózat terjesztette alkatrészeiket, melyeket kivétel nélkül az USA-ban terveztek és készítettek.

A gazdasági változások során, a repülőgépipar megingásának idején, a kerékpáralkatrész-gyártás tartotta életben a vállalatot. Mára mindkét profilon egyenesbe jöttek. A Thomson cég Ronnie 2008-as halála óta neje, Margaret, és fiuk Brian irányítása alatt áll, és teljes gőzzel halad előre.