Triál váz

Váz: A kerékpár legfőbb eleme. Rögzíti a villát, a kerekeket, hordozza az alkatrészeket, és végül, de nem utolsó sorban a bringást.

Főbb részei

első háromszög: felsővázcső (a legfelső nagyjából vízszintes cső), alsóvázcső (az alsó lejtős cső), fejcső (ide csatlakozik a villa), nyeregvázcső (ebbe csúszik bele a nyeregcső)

hátsó háromszög: lánc és támvillák (alsó vízszintes, és a ferde csövek), papucs (erre rögzül a váltó és a hátsó kerék)

Milyen kell nekem?

kerékméret

20, 24 és 26"-os kerékhez készülhetnek a triál vázak. Mivel a váz hossza, és nem magassága dominál, valamit ennél a műfajnál a kényelem kevéssé számít, így leginkább ízlés dolga ki melyiket válassza.

papucs

  • csúszópapucsos: Ha egysebességes (single speed) bringát szeretnél, akkor egy ilyen váz a megfelelő választás. Ezek hátrafelé nyitottak, és vízszintesen engednek némi állítási lehetőséget, így a kereket hátrahúzva könnyedén megfeszíthető a lánc. Általában váltóval is használhatóak.

  • ejtőpapucs: Ha többsebességest szeretnél, akkor ideálisabb ez a megoldás. Ennél lefelé lehet kivenni a kereket, a helyzete fix, semerre nem mozdulhat el a tengely. A lánc feszítésére viszont csak hátsó váltóval, vagy rugós láncfeszítővel van lehetőség, így egysebességes használatra kevésbé praktikus.

Kompatibilitás

  • nyeregcső: rengeteg átmérőben és hosszban létezik. A gyártó által megadott méretet kell használni.
  • villanyak: főbb átmérő szabványok az 1” (25,4 mm) alapméret, 1 1/8” (28,6 mm) középtúlméretes, 1 ½” (38,1 mm) túlméretes. Lefelé kompatibilissé tehetőek egymással, megfelelő kormánycsapágy használata esetén, de általában javallott megfelelő nyakméretű villát használni. Ezen kívül a nyak hosszára is oda kell figyelni.
  • kormánycsapágy: normál, integrált, vagy félintegrált a-head rendszerű csapágyat, vagy hagyományos menetes csapágyat fogad.
  • fékszemek: készülhet a váz egyszerre V és tárcsafék rögzítő pontokkal is, de lehetséges hogy csak egyik található meg rajta. Érdemes vásárláskor a későbbi fejlesztést figyelembe véve választani.
  • csomagtartószemek, speciális vagy hagyományos oldaltámaszok rögzítőpontja: ha nincs, akkor ezek nem, vagy csak egyedi megoldásokkal rögzíthetőek a vázra.
  • mekkora villát fogad: a váz geometriáját (méretezését) a gyárak egy adott beépítési magasságú villához igazítják. Érdemes tehát a gyártó által javasolt magasságú, rugóútú villával használni a vázat, ellenkező esetben a váz jó tulajdonságai nem érvényesülnek.
  • papucs: lehet csúszó (vízszintes), vagy ejtőpapucsos (függőleges kerékrögzítő hornyos) egy váz. Előbbi főleg egysebességes rendszereknél hasznos, mivel itt könnyedén állítható a kerék helyzete, ezáltal a lánc feszessége. Az ejtőpapucsos rendszer láncváltós rendszereknél használatos.
  • első váltó: hogy milyen szerelhető fel, az egyrészt a nyeregvázcső vastagságán (bilincsméret) és dőlésszögén, másrészt a bowdenek vezetésén múlik.