Váltókanál hossz

Váltókanál hossz: a hátsó váltó kanalának (a láncot terelő két párhuzamos lemez) hossza. 3 féle hossz létezik, főleg a különböző fogszámú hátsó soroknak való megfelelőség miatt.

Milyen kell nekem?

A láncváltós rendszereknél az áttétel változása közben a lánc hossza mindvégig állandó marad. A két keresztbeváltás (elöl-hátul kicsi fogaskerék vagy elöl-hátul nagy fogaskerék) között igen nagy kerületi különbség van a lánctányérokon, így az igényelt lánchossz is változik. A "felesleges" lánchosszot a váltó kanala veszi fel, illetve ez tartja folyamatosan feszesen a láncot.

  • rövid: jelölése SS, vagy Short. Alkalmas elöl két tányérral szerelt országúti kerékpárokra, illetve első váltó nélküli mtb-kre, mivel ez utóbbinál csak a hátsó fogaskeréksor fogszámkülönbségét kell elviselnie. Emiatt gyakori a downhill kerékpárokon a rövidkanalas váltó használata, valamint ez esetben előnye még, hogy nehezebb megsérteni a rövidebb és merevebb kart.

  • közepes: jelölése GS, vagy Medium. Elöl 3 tányérral szerelt országútikon, 2-3 tányérral (amelyből a legnagyobb maximum 44 fogú) szerelt mtb-ken használják.

  • hosszú: jelölése SGS, vagy Long. Trekking kerékpárokon, vagy trekking áttétellel (általában 26-36-48 fogú első tányérokkal) szerelt bringákon használják. Mtb használatban trekking hajtással, vagy 36 fogas legnagyobb fogaskerékkel rendelkező fogaskeréksorral szerelt kerékpárokon ajánlott.

A rövidebb kanalú váltók természetesen könnyebbek, és kevésbé sérülékenyek. Amennyiben szigorúan kerüljük az elöl-hátul legnagyobb lánctányérra való keresztbeváltást, esetleg használhatunk eggyel rövidebb kanalú váltót.